Darázsmentesítés

Darazsak fészkeltek a klímádba? Így szabadulhatsz meg tőlük csípés nélkül

N.T.

Létrehozva: 2024.07.14.

A jó idő beköszöntével megjelentek a darazsak is, amelyek sok bosszúságot és fájdalmas csípéseket tudnak okozni. Íme, néhány módszer, hogy távol tartsuk őket a kertünktől.

1. Fontos a megelőzés!

Tegyünk meg mindent, hogy a darazsak ne fészkeljenek be a ház vagy az udvar különböző pontjaira. Ne hagyjunk élelmiszert szabadon, és mindig zárjuk le a szemeteskukák fedelét. Rendszeresen szedjük össze a gyümölcsfáinkról lehullott terméseket is - írja a Fanny magazin

Male,Technician,Repairing,Air,Conditioner,Outdoors
Fotó: Shutterstock

2. Beleragad a csaliba

Gyakran a szomszédban fészkelnek, így csak a hozzánk átszálló kósza darazsakat tudjuk elűzni. Keverjünk néhány csepp mosogatószert vagy rovarirtó szert mézes vízbe, szörpbe vagy sörbe. Öntsük ezt a keveréket egy PET palackból készített csapdába, majd tegyük ki arra a helyre, ahol pihenni szeretnénk.

3. Messziről kiszagolja

A hús is kiváló csali lehet! Készítsünk csapdát egy PET palackból, és töltsük meg az alját folyadékkal, majd tegyünk bele főtt vagy nyers húst. A darazsak a hús súlya miatt nehezebben repülnek, így szinte azonnal beleesnek a folyadékba.

4. Ahol mindig süt a nap

Az sem mindegy, hova tesszük ki a csapdákat. Mivel szeretik a napfényt, kerüljük az árnyékos helyeket. Figyeljünk arra is, hogy mivel a csapdák körül nagy lesz a forgalom, ne tegyük őket közel a kerti bútorokhoz, medencéhez vagy homokozóhoz.

5. Csapjuk le vele őket!

Jó, ha van kéznél egy elektromos légyfogó is, amivel nem csak bosszantó legyeket és szúnyogokat, de a ház körül repkedő darazsakat is könnyedén lecsaphatjuk anélkül, hogy nyomot hagynának a falon. Elég, ha a rovar a hálóhoz ér, az áramütés következtében azonnal elpusztul.

6. Ültessünk növényeket

Igazi kánaán a darazsaknak, ha a kertbe sárgarépát, borostyánt ültetünk, így ezeket érdemes távolabb helyezni a terasztól. Az üröm, kakukkfű, citronella, fodormenta vagy a citromillatú muskátli illata viszont elűzi a darazsakat, így érdemes ezekből néhány tövet ültetni a kertbe vagy cserépbe.

7. Megszólalásig hasonlít

A darazsak tavasszal kezdik el fészkeik építését, ezért március és április a legjobb időszak arra, hogy ál-darázsfészket helyezzünk ki az udvarra. A rovarok elkerülik azokat a területeket, ahol már van egy másik kolónia; a műfészek kihelyezésével akár 5 méterre is távol tarthatjuk őket.

8. Célszerű időpontok

Ha sok darazsat látunk, valószínűleg a közelben építettek fészket. Vizsgáljuk át a falakat, a padlást és a melléképületeket. Ha megtaláltuk a fészket, darázsirtó spray-vel vagy habbal megpróbálhatjuk elpusztítani őket. A kezelést kora reggel vagy este végezzük el, amikor a darazsak a fészekben vannak és mozgásuk lelassult.

9. Forró vizet a járatba!

Óvatosan bánjunk a föld alatti fészkekkel, mert több bejáratuk is lehet! Keressük meg az összes kiutat, és egy kivételével tömjük be mindet. A kiválasztott bejáratba öntsünk forró, szappanos vizet, így elpusztíthatjuk a darázsfészket.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek