Tragédia

Elhunyt az a nagymama, akin elsőként végeztek egyszerre sertésvese- és mechanikus szív beültetés

K.B.

Létrehozva: 2024.07.10.

Az 54 éves nő három hónapot tudott élni az új szerveivel.

Április végén világszenzációként emlegették azt az orvosi beavatkozást, amely során egy amerikai nő testébe egy sertés veséjét, és egy mechanikus szívpumpát egyszerre ültettek be. A sertésvese felhasználása mint donorszerv már többször is bevált, azonban, az, hogy emellett egy működő "mechanikus szívet" is betudjanak helyezni a beteg testébe arra még nem volt példa korábban. Az 54 éves Lisa Pisano a sikeres műtét után néhány hétig lábadozott, és úgy tűnt, hogy komplikációmentes lesz a felépülése, azonban 47 nappal a beavatkozás után el kellett távolítani a sertésvesét a testéből, mert a szívgyógyszerek mellékhatásai károsították az új szervet.

orvosok, kórház, műtét
Elsőként végeztek ilyen komoly műtétet egy emberen /Fotó: Unsplash.com

Most pedig 3 hónappal a műtét után vasárnap életét veszítette a nő, miután az egészségügyi állapota egyik pillanatról a másikra megrokkant - számot be róla a Metro magazin. Lisa a haláláig használta a szívpumpáját, azonban az utolsó napjait már egy hospice-házban töltötte, miután a transzplantációt vezető sebésze elárulta neki, hogy menthetetlen az állapota.

Lisa segített minket, hogy közelebb hozzuk a jövő megoldásait, a halálával segített abban, hogy valaki más majd élhessen. Örökké emlékezni fogunk a bátorságára és jó természetére

 - mondta el Dr. Robert Montgomery a New York-i Langone transzplantációs sebésze.

A lap arról is írt, hogy korábban Pisano azért vállalta el a nem kevés kockázattal járó műtétet, mert végstádiumú vesebetegségben és szívelégtelenségben is szenvedett, amikor megkapta a génmódosított sertésveséjét és a mechanikus szívét. Akkor röviden így nyilatkozott a műtét előtt:

Csak egy jobb élet lehetőségére vágyom

 - azóta már tudjuk, hogy 3 hónappal hosszabbította meg az életét a beavatkozás. Azért próbálkozik Amerika a génmódosított állati szervek beültetésével, mert az országban több mint 100 ezer ember van transzplantációs várólistán, azonban a donorszervekből hiányt szenvednek. A legtöbb embernek egyébként Pisanohoz hasonlóan vesére lenne szüksége.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek