Vérszívók

Ha ezt eszed, iszod, elkerülnek a szúnyogok!

Bagó Bernadett

Létrehozva: 2024.07.03.

A szúnyogok az őrületbe tudják kergetni az embert, ezért számos módon próbálunk ellenük védekezni, azonban eddig biztos nem gondoltál rá, hogy egyáltalán nem mindegy, hogy mit eszel, illetve iszol, mert ez is számít.

Senki sem szeretne vakarózni egész nap, így természetes, hogy mindenki el akarja kerülni ezeket a vérszomjas rovarokat. Sokszor egy szúnyogirtó spray megteszi a hatását, de ahhoz, hogy még csak ránk se akarjanak nézni, ahhoz változtatnunk kell a táplálkozási szokásainkon, legalább is ezt állítja Eva Buckner, a Florida Egyetem adjunktusa, aki azt vizsgálta, hogy hogyan hat az általunk elfogyasztott étel és ital a szúnyogokra, azaz vonzzák vagy taszítják a rovarokat bizonyos ételek. 

szúnyog
Számos étel fogyasztása vonzza a szúnyogokat  Fotó: Illusztráció - Pexels

A szúnyogokat vonzza a szén-dioxid, amit kilélegzünk, a testünk hője, valamint a bőrünkön, az izzadságunkban és a leheletünkben lévő vegyszerek.

- kezdett bele a szakértő, aki elmondta, hogy ezek a rovarokat az ember szaga vonzza.  

A kérdés, hogy mit tehetünk ellenük? Ha az alábbi ételeket fogyasztjuk, valóságos szúnyog kedvencé válunk: 

Büdös sajt

Rossz hírünk van a büdös sajtok kedvelői számára: A szúnyogok imádják a bőrünkön – baktériumok által termelt – karbonsavakat. De ezen karbonsavak közé tartozik a vajsav is, amely a „büdös” sajtokban is megtalálható vegyület.

Édességek

Az édesszájúak a végén mindig megisszák a levét. Nincs ez most sem máshogy, hiszen az édes „virágos illatra” egyből lecsapnak. Ez akkor lehet problémás, ha éppen ilyen illatú ételt vagy italt fogyasztunk, hiszen bevonzzuk velük a környezetünkben lévő összes vérszívót.

Banán és szőlő

A világon 3000 fajta szúnyog létezik, viszont egy kutatás szerint csak két fajtájukat vonzza. Így Buckner ezt a „limitált bizonyíték” kategóriába sorolta, de azért nem árt odafigyelni erre is.

Sör

Sokak kedvenc meccsnézős italának fogyasztása növeli az emberek vonzerejét a szúnyogok számára. Ismét csak korlátozott számú fajt vizsgáltak, így a kutatók azt sem tudták pontosan meghatározni, hogy a sör miért teheti az embereket ízletesebbé a szúnyogok számára. 

A kutatók azt feltételezik, hogy a sör ivása megváltoztat bizonyos vegyi anyagokat, amelyek a levegőben vagy a bőrön keresztül szabadulnak fel

 - fejtette ki Dr. Buckner, aki természetesen azokat az élelmiszereket, fűszereket is csokorba vette, melyek távol tartják a szúnyogokat: 

Édes bazsalikom, zsálya, rozmaring

Mintha egy boszorkány receptjét kezdenénk el olvasni, pedig ezek a fűszernövények akár csodát is tehetnek. Egy kutatás alapján, azok az emberek, akik eukaliptol tartalmú ételeket fogyasztottak, azokat nem érte csípés. Az eukaliptol egy aromás vegyület, amely az édes bazsalikomban, a zsályában és a rozmaringban található. 

BPM_20220912 (8)
Akárcsak a vámpírok, a szúnyogok ellen is jó lehet a fokhagyma  Fotó: Bach Máté

Fokhagyma

A fokhagyma nem csak betegségek megelőzésére és a vámpírok elűzésére, de esetünkben más vérszívók távol tartására is kiválóan alkalmas. Az allicint – a fokhagymából származtatható szerves kénvegyületet.

Grapefruit

A grapefruit nootkatone nevű vegyületet tartalmaz, amelynek különleges aromája hatékonyan taszítja a szúnyogokat. A grapefruit hasonlóan, mint a szokásos rovarirtónk, riasztja el a kis vérszívóinkat.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek