Fowler szindróma

„Ez az, ami életben tart” - Nyolc éve tart a fiatal nő rémálma, ritka kórság kínozza

K. C.

Létrehozva: 2024.07.31.

Sokkoló, amit gyermekkora óta kell átélnie a fiatal nőnek.

Egy nő nyíltan vállalta fel, hogy beszél nyolc évig tartó rémálmáról, ami alatt egy ritka szindróma miatt képtelen volt egyedül pisilni. 

kórház, folyosó
Fotó: Unsplash.com (illusztráció)

A paisley-i Tia Castle súlyos hólyag- és vesegyulladásoktól szenvedett, valamint veserefluxustól mindössze négyéves kora óta. 2017-ben Tia állapotát Fowler-szindrómaként azonosították, amely egy ritka rendellenesség. Ez megakadályozza, hogy a vizeletürítésért felelős izom ellazuljon, és így nem képes természetesen úton leengedni. 

„Néhány nappal a 23. születésnapom után megtanítottak arra, hogyan kell néhány óránként önkatéterezni. Ez azonban olyan erős fájdalmat okozott, hogy még leülni sem tudtam, és ágyhoz voltam kötve a fájdalomtól és a fertőzésektől. 2016 decemberében katétert szereltek be az alhasi részembe, és a következő évben diagnosztizálták nálam a Fowlers-szindrómát, egy ritka állapotot, ami vizeletvisszatartást okoz főként a 20 és a 30 év közötti nőknél” – mesélte Tia a Mirrornak, majd szomorúan hozzátette: „A következő éveket többnyire ágyhoz kötve vagy kórházban töltöttem a krónikus fertőzések és a súlyos fájdalmak miatt.”

Hét évvel ezelőtt Tia kritikus helyzettel nézett szembe, amikor uroszepszissel, a húgyúti fertőzések által okozott szepszis egyik fajtájával került kórházba. Kínzó fájdalmakkal küzdött, több mint két liter vizelet rekedt a hólyagjában, mégis csak néhány cseppet tudott kiüríteni. 

Tavaly Tia átesett a hólyagját eltávolító beavatkozáson, és most egy sztómás zsákkal él, amelyet szeretettel Ariel-nek nevezett el, remélve, hogy krónikus fertőzésektől mentes életet élhet. 

„Már két éve, hogy megvan a sztómám, és most már remekül kezelem, de sajnos a fertőzések még mindig komoly problémát jelentenek, havonta körülbelül három fertőzést is képes elkapni a vesém. Képtelen vagyok megtenni azokat a dolgokat, amelyeket korábban élveztem, és az időm nagy részét az ágyban töltöm, és azt kívánom, bárcsak elég jól lennék ahhoz, hogy elhagyjam a házat. Szeretném felhívni a figyelmet a Fowler-kórra, és megszüntetni a sztómás zsákokhoz kapcsolódó ellenérzéseket, mivel ez az, ami életben tart engem” – mesélte Tia.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek