Vérszomj

Ezeken a strandokon kell cápatámadástól tartanod

Kurkstein J.

Létrehozva: 2024.07.29.

A nyaralások fő szezonjába vagyunk, amikor sokan választanak tengerparti üdülőhelyet a vakációjukhoz, ám ezek közül több olyan is van, ahol könnyen tragédiával érhet véget a pihenés. Lapunk azokat a magyarok által kedvelt üdülőhelyeket gyűjtötte össze, ahol nem árt tartani a tenger legismertebb ragadozójától.

A legendás 1975-ös Cápa című film óta sokan félünk a tengerben messzire beúszni tartva attól, hogy valami elkapja a lábunkat a mélyből, pedig kifejezetten ritkák az olyan cápatámadások, amelyek embereket érintenek. Cikkünknek sem a pánikkeltés a célja, pusztán a figyelemfelhívás, figyelmeztetés, ezért néztünk utána annak, hogy a magyarok kedvenc nyaralóhelyein hol kell leginkább cápákkal való nem várt találkozásokra felkészülni. 

Bár a cápatámadások ritkák Európában, azért nemárt felkészülni rájuk  Fotó: Vova Kras / Illusztráció - Pexels

Horvátország 

A hazánkkal szomszédos ország egyértelműen a magyarok legfőbb kedvence, ha nyaralásról van szó. Az Adriai-tenger egyáltalán nem számít cápaveszélyesnek. Az utolsó feljegyzett halálos cápatámadás 1973-ban történt, 2008-ban pedig az utolsó két olyan támadás volt, amikor az áldozatok könnyebb sérüléseket szereztek, ám az egyre növekvő hőmérséklet miatt a tudósok szerint tigriscápák is megjelenhetnek az Adriában, sőt a nagy fehér cápák egyik szaporodási területe lehet a jövőben. 

Ha ezt látod úszás közben, jobb ha a part felé indulsz  Fotó:  Elianne Dipp / Illusztráció - Pexels

Egyiptom 

Hurghada is igazi sláger a magyar nyaralóknál, azonban jó, ha tudod, hogy itt 2023. júniusában halálos cápatámadás volt. A áldozat egy 23 éves orosz fiatal volt, aki a figyelmeztetés ellenére is olyan helyen fürdőzött, ahol ez tilos volt. A cápával való haláltusájáról sokkoló videó is készült, ami bejárta a világhálót. Nem mellesleg Egyiptomból gyakran számolnak be cápatámadásokról, ám ezek ritkán végződnek halállal. 

A cetcápa ártalmatlan, ám a hatalmas méretei ijesztőek lehetnek, ha szembetalálkozunk velük  Fotó:  ROMAN ODINTSOV / Illusztráció - Pexels

Kanári-szigetek 

A Spanyolországhoz tartozó szigetcsoport a féktelen bulizásokról, a víziparkjairól, a Teidéről híres, illetve arról, hogy itt egész évben élvezhetjük a nyarat úgy, hogy hivatalosan nem kell Európát elhagynunk. A szigetet érintő Atlanti-óceáni szakaszon az emberre veszélyt jelentő cápákkal csak igazán ritkán találkozhatunk. Azonban a mélyebb tengeri, de mégis partközeli részeken a rájákhoz hasonlító angyalcápa és a világ legnagyobb halának számító cetcápa is szembe jöhet velünk, melyek méretük és kinézetük ellenére is teljesen ártalmatlanok. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek