Ultraibolya sugárzás

Ezt teszi az UV-sugárzás az immunrendszerünkkel, ha nem vigyázunk

Bagó Bernadett

Létrehozva: 2024.07.13.

Az UV sugárzás hatalmas egészségügyi kockázatot jelent, sokan bele sem gondolnak ebbe.

Az UV sugárzás, más néven ultraibolya sugárzás, olyan láthatatlan energia, amely a Napból érkezik a Földre. Az emberek gyakran alábecsülik ennek a sugárzásnak a hatását, pedig az UV sugárzás számos egészségügyi kockázatot rejt magában. Ebben a cikkben bemutatjuk az UV sugárzás káros hatásait, a megelőzés fontosságát és azokat az egyszerű lépéseket amelyeket mindenki megtehet a védelem érdekében.

Hot,Temperature,thermometer,On,Yellow,Sky,With,Sun,Shining,In,Summer
Fotó: Lamyai /  Shutterstock 

Az UV sugárzás típusai

Az ultraibolya sugárzást általában három nagyobb részre bontják: UVA, UVB és UVC-re. Mindegyik típus másképp hat az emberi szervezetre.

UVA sugárzás: Ez a sugárzás hatol legmélyebbre a bőrbe, és felelős a bőr öregedéséért, valamint a hosszú távú bőrkárosodásért.

UVB sugárzás: Ez a sugárzás felelős a napégésért és a bőrrák kialakulásáért. Bár az UVB sugárzás nem hatol olyan mélyre, mint az UVA, közvetlenül károsítja a bőr sejtjeit.

UVC sugárzás: A legrövidebb hullámhosszú sugárzás, amelyet szerencsére a Föld légköre szinte teljesen elnyel, így nem éri el a felszínt.

 

Forrás: HungaroMet

Az UV hatása az emberi szervezetre

Bőrrák

Az egyik legkomolyabb egészségügyi probléma, amelyet az UV sugárzás okozhat, a bőrrák. A bőrrák három fő típusa közül a melanóma a legveszélyesebb, mivel gyorsan terjed és nehezen kezelhető. Az UVA és UVB sugárzás közvetlenül hozzájárul a bőrsejtek DNS-ének károsodásához, ami rákos elváltozásokat okozhat.

Bőröregedés

Az UVA sugárzás felelős a a bőr idő előtti öregedéséért, ami ráncok, foltok és rugalmasságvesztés formájában jelentkezik. A túlzott napozás és a szolárium jelentősen felgyorsíthatja ezeket a folyamatokat.

Szemkárosodás

Az UV sugárzás nem csak a bőrre, hanem a szemre is veszélyes: ez a szürke hályog kialakulásának vezető tényezője, amely világszerte okoz vakságot, emellett kötőhártya gyulladást és hóvakságot is okozhat.

Immunrendszer

Az UV sugárzás gyengítheti az immunrendszert, ezáltal csökkentve a szervezet védekezőképességét a fertőzésekkel és más betegségekkel szemben. Ez különösen veszélyes lehet a bőrfertőzések és bizonyos vírusos betegségek esetén.

Hogyan védekezzünk?

Az UV-fénynek vannak kedvező hatásai, de az adagolás ideje és erőssége kritikus a hasznosság szempontjából. Egy 5-15 perces napozási idő után a hatások inkább kedvezőtlenek és károsak lehetnek, ezért a túlzott adagolás ellen védekezni kell az egészség érdekében - olvasható a Wikipédián.

Naptej/Napvédő krém

A megfelelő fényvédő krém használata az egyik legfontosabb lépés a bőr védelmében. Válasszunk legalább 30-as SPF (Sun Protection Factor) értékű naptejet, és alkalmazzuk bőségesen a bőrünkön, különösen, ha hosszabb ideig tartózkodunk a napon.

Védőruházat

A hosszú ujjú ingek, széles karimájú kalapok és napszemüvegek viselése szintén hatékony védelmet nyújt az UV sugárzás ellen. A speciális UV-védő ruházat kifejezetten erre a célra készült, és extra védelmet biztosít. 

Kerüljük a napot

A nap legerősebb sugárzása általában délelőtt 10 és délután 4 óra között van. Ilyenkor érdemes árnyékban tartózkodni, hogy minimalizáljuk a közvetlen napfény hatását. 

Kerüljük a szoláriumokat

A szolárium használata növeli a bőrrák kockázatát, ezért a mesterséges UV sugárzás elkerülése ajánlott. Ha mindenképpen barnulni szeretnénk, válasszunk inkább önbarnító krémeket, amelyek biztonságosabb alternatívát jelentenek.

Ne feledjük, hogy a bőrünk és a szemünk védelme nem csupán a nyári hónapokban, hanem egész évben szükséges. A napvédelemre fordított figyelem és gondoskodás hosszú távon jelentősen csökkentheti a súlyos egészségügyi problémák kialakulásának kockázatát. Az UV sugárzás láthatatlan, de annál veszélyesebb ellenségünk, amely komoly egészségügyi kockázatokat rejt magában. A bőrrák, a bőr idő előtti öregedése, a szemkárosodás és az immunrendszer megfelelő működését gátló hatás mind-mind olyan problémák, amelyek elkerülhetők lennének a megfelelő védelem alkalmazásával. Tegyünk meg mindent annak érdekében, hogy megóvjuk magunkat és szeretteinket az UV sugárzás káros hatásaitól, és élvezzük biztonságosan a napsütést!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek