Aggasztó

Figyelmeztetnek a tudósok: ez a katasztrófa valós veszélyt jelent a Földre

KL

Létrehozva: 2024.07.28.

A szakember szerint érdemes ezen elgondolkozni.

Sok millió évvel ezelőtt a bolygó uralkodó élőlényei élték a normális életüket: ettek, aludtak, harcoltak és szeretkeztek, amikor egy nagy aszteroida lezuhant. Az élet a Földön visszavonhatatlanul megváltozott.

aszteroida, világűr, meteor, űr, Shutterstock illusztráció
Fotó: Shutterstock (Képünk illusztráció)

Amikor ez az aszteroida lezuhant, kiirtotta az élő összes növény és állat háromnegyedét. Most mi vagyunk a bolygó uralkodó élőlényei, de még mindig nagyon is jelen van annak a lehetősége, hogy egy űrben száguldó szikladarab lezuhan, és mindannyiunkkal végez.

Mindenféle műszereink vannak az aszteroidák útvonalának megrajzolására, hogy észrevegyük az érkezőket, és ennek megfelelően tervezhessünk. Ez a terv először is kiszámítaná, hogy mennyi időnk van a hátra.

Ebben az esetben az aszteroidát el lehet téríteni, de például ha öt éven belül becsapódik, akkor el kell pusztítani. Ezt már gyakoroltuk más aszteroidákon, amelyek nem a bolygónk felé tartanak, így ha a figyelmeztető rendszerünk problémát jelez, azt valószínűleg kezelni tudjuk.

A bolygó egyik legnagyobb aszteroida-szakértője Dante Lauretta bolygókutató, a NASA OSIRIS-REx Asteroid Sample Return küldetésének vezetője, amely sikeresen landolt a Bennu nevű aszteroidán, és mintákat gyűjtött, amelyeket visszahozott a Földre.

Az Inverse-nek nyilatkozva elmondta, hogy kicsi az esélye annak, hogy egy aszteroida becsapódjon a bolygónkba, de el kell gondolkodnunk rajta, mi van, ha mégis megtörténik.

Az aszteroida becsapódásának kockázata valós. De kicsi. Ám a következmények óriásiak. Lehajtott fejjel éljük az életünket a mindennapi küzdelmeinkkel. De néha-néha felnézünk, és azt mondjuk, hogy lehet, hogy valami közeleg, és talán el kellene gondolkodnunk rajta

- idézi a Ladbible a szakembert, aki hozzátette, hogy az aszteroidák megfigyelésére új eszközeik és létesítményeik is vannak.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek