Tünet

Ha ezt látod a lábadon, még ma menj orvoshoz!

Bors

Létrehozva: 2024.07.05.

A nyár a legalkalmasabb időszak, hogy jobban szemügyre vegyük a lábunkat!

A lábunk – a cukorbetegségtől a szív- és érrendszeri problémákig – számos betegség kialakulásáról árulkodik. Dr. Babak Ashrafi elárulta, hogy akár egy betegség első tüneteit is azonosíthatjuk, ha elég szemfülesek vagyunk!

láb strand medence
Időben fordulj orvoshoz, ha gyanús tünetet tapasztalsz! (Fotó: Pexels)

Ha a lábfejünk kékes vagy lilás színűre vált, az a hidegben jelentheti azt, hogy fázunk, ám ha ezt megfelelő hőmérsékleten is tapasztaljuk, az a vérerek elzáródására utalhat. A láb kivörösödését fertőzés, vagy allergiás reakció válthatja ki. Utóbbi különösen akkor jellemző, ha viszketéssel, duzzanattal vagy kiütéssel jár együtt - írja a Daily Star.

A lábduzzadás hátterében állhat például sérülés, illetve a sok ülés vagy állás is. Érdemes tudni azonban, hogy egyes szívbetegségek hatására például folyadék, érrendszeri problémák következtében pedig vér gyűlhet fel a lábszárban. A nyirokrendszer működési zavara és a májbetegség is előidézheti a lábduzzadást.

A tartós lábzsibbadás, különösen, ha mindkét végtagban tapasztaljuk, jelenthet neuropátiát, a perifériás idegeket érintő károsodást, amely általában a cukorbetegséghez társul.

Az orvos a bőr és a körmök változásaival kapcsolatban elmondta: a vastag, sárgás körmök gombás fertőzésre utalnak, míg a száraz, repedezett sarokért felelhet a kényelmetlen lábbeli vagy az, ha hosszú ideig kell például állva dolgozni. Utóbbi tünet egyes esetekben a pajzsmirigy alulműködésének a jele is lehet. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek