Tipp

Spórolnál a szálláson? Hét dolgot kell tudnod, ha autóban szeretnél aludni

Létrehozva: 2024.07.21.

Segítünk, ha autóban aludnál a nyaralás alatt!

A szállásdíjak emelkedésével egyre többen választják anyagi okokból kocsijukat szálláshelyül. Dr. Mezei-Rácz Jánost, a D.A.S. Jogvédelmi Biztosító Zrt. szakjogásza a Fanny magazinnak magyarázta el, hogyan alhatunk autóban itthon és külföldön, hogy elkerüljük a bírságot.

lakókocsi, kisbusz, mikrobusz
Egy kisbusz már kényelmes, és legfőképp olcsó szállást jelenthet egy-két fő számára Fotó: Pixabay

Itthon csak rövidebb időre

Magyarországon az autóban alvásra nincs kifejezetten tiltó jogszabály, de fontos betartani a közterület-felügyelet és a rendőrség előírásait. Közterületeken hosszabb ideig parkolni és ott aludni esetenként szabálysértésnek minősülhet, különösen, ha az közrendet vagy közbiztonságot sért.

Ahány ország, annyi szokás

Külföldön az autóban alvás szabályai országonként eltérőek lehetnek, ezért mielőtt útnak indulunk, tájékozódjunk a helyi szabályozásokról. Németországban és Franciaországban például a pihenőhelyeken és autópálya melletti parkolókban megengedett, míg Olaszországban tilos lehet közterületen éjszakázni, de az autópálya menti pihenőhelyeken általában itt is szabad.

Lakókocsival a kempingben

Hazánkban és más európai országban a lakókocsival vagy lakóautóval történő éjszakázás legális és biztonságos módja a hivatalos kempingek és kijelölt pihenőhelyek használata. A közterületen való parkolás és éjszakázás megengedett lehet, de ezt a helyi önkormányzati rendeletek szabályozzák. Nemzeti parkokban és védett területeken az éjszakázás általában tilos vagy szigorúan szabályozott.

Első legyen a biztonság

Általánosságban elmondható, hogy ha autóban szeretnénk pihenni, a közterületek helyett válasszunk inkább hivatalos parkolókat vagy kempingeket, ahol a helyi szabályozás ezt megengedi. Sok autópálya menti pihenőhely és kemping rendelkezik saját honlappal, ahol részletesen ismertetik az autóban alvás szabályait és lehetőségeit.

Tartsuk be az időkorlátot

Ha nem csak egy éjszakára, hanem több napig ugyanazon a pihenőhelyen parkolnánk, számítsunk arra, hogy néhány helyen időkorlátok vannak érvényben, például maximálisan 24 óráig lehet megtenni. Ezeket az információkat általában táblák jelzik, és ha ezt megszegjük, akár feljelentést is tehetnek ellenünk.

Állítsuk le a motort

Válasszunk jól megvilágított és biztonságos helyeket, ahol más autósok is parkolnak. Tartsuk tiszteletben a többi utazó nyugalmát és a helyi lakosok nyugalmát: Németországban például a motor járatása nem ajánlott pihenés közben, míg Franciaországban éjszaka kerüljük a hangos zenehallgatást is.

Drága bírság jár érte

Ha Magyarországon az autóban alvással sértjük a parkolási vagy közterületi szabályokat, a tevékenység súlyosságától függően 5 és 50 ezer forint közötti bírságra számíthatunk, de súlyosabb esetekben ennél magasabb összeget is kiszabhatnak. Németországban közterületen alvásért 20-50 eurós bírságot, míg Franciaországban városi területeken alvásért 35-150 eurós bírságot is fizethetünk.

A vadkempingezés hét szabálya

Vadkempingezésnek, azaz engedély nélküli táborozásnak hívjuk a kempingezés minden olyan formáját, amikor táborhelyünk olyan területen van, ami hivatalosan nem minősül kempingnek vagy táborhelynek. Sok országban például az autóban alvás is vadkempingezésnek minősül.

1. Tilos az erdőben

Magyarországon a vadkempingezés a természetvédelmi területeken és erdőkben tilos. Az erdőtörvény értelmében csak kijelölt helyeken és előzetes engedéllyel lehetséges a kempingezés. Engedély nélkül kempingezni szabálysértésnek minősülhet, és pénzbírságot vonhat maga után.

2. Élvezzük a szabadságot!

Külföldön a vadkempingezés szabályozása eltérhet. Skandináv országokban, mint Norvégia és Svédország, a "Jokkmokki szabály" keretében szabadon kempingezhetünk, de a környezet és a magántulajdon tiszteletben tartása alapvető elvárás mind a vadkempingezők, mind az autóban alvók számára.

3. Védjük a természetet!

Ha a skandináv országokban vadkempingezünk, bizonyos szabályokat be kell tartanunk; például minden hulladékot össze kell gyűjteni és magunkkal kell vinni, tüzet csak kijelölt tűzrakóhelyen szabad rakni, nem szabad kitépnünk a növényeket, nem vághatunk le feleslegesen ágakat, valamint tiszteletben kell tartanunk a helyi lakosok nyugalmát, különösen éjszaka.

4. Rendőrök a tengerparton

Ezzel szemben számos európai ország, például Franciaország és Spanyolország, szigorúan korlátozza vagy tiltja a vadkempingezést a természetvédelmi területeken. Horvátországban és Olaszországban a vadkempingezés, beleértve a tengerparton történő alvást, általában tilos, és a hatóságok rendszeresen ellenőrzik a partvidéket, különösen a nyári szezonban.

5. A kijelölt helyen csak!

A legtöbb országban kempingezni csak hivatalosan kijelölt kempingekben vagy magántulajdonban lévő területeken, a tulajdonos engedélyével lehetséges. Szerencsére sok helyen találhatók jól felszerelt kempingek, akár a tengerpart közelében is, ahol legálisan lehet sátrazni és kempingezni.

6. Kérjünk engedélyt

Ha magántulajdonban lévő földterületen szeretnénk kempingezni, akkor közvetlenül a földtulajdonostól, míg közterületeken vagy állami tulajdonban lévő területeken a helyi önkormányzattól kell engedélyt kérni. Hivatalos kempingekben és kijelölt táborhelyeken általában elegendő a kemping recepcióján bejelentkezni és kifizetni a kempingezési díjat.

7. Euróban fizetjük a büntetést

Magyarországon a természetvédelmi területeken történő engedély nélküli vadkempingezésért a természetvédelmi hatóság akár 100 ezer forintos pénzbírságot is kiszabhat. Külföldön a bírságok jelentősen eltérhetnek; például Svájcban, Németországban, Olaszországban több száz eurós büntetést szabhatnak ki az illegális vadkempingezésért.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek