Hőguta

Íme a fontos tünetek: így ismerd fel, ha hőgutát kaptál!

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.07.12.

Ebben a pokoli hőségben nem árt óvatosnak lenni, ugyanis a napon való túlzott tartózkodás a szervezetet is megviseli. Fél siker, ha felismered a hőguta tüneteit, de nem ár tudnod mit is kell tenned ilyenkor.

A napok óta tartó kegyetlen hőség mindenkit megvisel, ám a legtöbben nem tudják, hogy az ilyen tartósan magas hőmérséklet, akár halálos hőgutát is okozhat. A szakemberek azt tanácsolják, amíg ilyen extrémek a körülmények, mindenki csak annyit legyen napon, amennyit muszáj.

Young,Woman,,Beautiful,Girl,Is,Suffering,From,Summer,Heat,Stroke,
A pokoli hőség veszélyeire hívja fel a figyelmet mangó Gabriella Fotó: EugeneEdge /  Shutterstock 

Dr. Mangó Gabriella háziorvos nem csak saját betegeit segíti ezekben a kritikus napokban, hanem saját Facebook követőtáborát is. A háziorvos úgy véli, sokan nem védekeznek megfelelően a forróságban, így videóiban ő maga ad praktikus tanácsokat követőinek. A szakember szerint ezek a tünetek akár hőgutát is jelezhetnek: indokolatlan fejfájás, szédülés, hányinger, hányás.

A koponya egy zárt rész, éppen ezért bármiféle hőingadozás bizony tüneteket okozhat

 — magyarázza a szakember, aki szerint a tüneteket fájdalomcsillapító bevételével, hűtéssel, hideg vizes borogatással, fekvéssel, izotóniás vagy enyhén sós víz ivásával lehet enyhíteni, ám ha ezek 1-2 napon belül nem enyhülnek, akkor azonnal orvoshoz kell fordulni.

 A nyári meleg mindenkire veszélyes, de leginkább a kisgyerekek és az idősek szervezete van kitéve a hőgutának, mely akár halálos kimenetelű is lehet.

Young,Man,Throwing,Water,From,The,Bottle,Over,His,Head
Fontos a megfelelő folyadékbevitel Fotó: Studio Nut /  Shutterstock 

Egy egész napos strandolás után a kislányom rosszul lett. Azt hittem gyomorrontás, míg egy orvos ismerősöm fel nem világosított, hogy hőgutát kapott a gyerekem. Szerencsére hamar elmúltak a tünetek

 — meséli lapunknak egyik olvasónk, akit meglepetés szerűen ért a diagnózis, ugyanis kislánya végig árnyékban tartózkodott, ráadásul fejfedőben. A hőguta akkor alakul ki, ha a külső hőmérséklet hosszabb ideig extrém magas, tehát nem szükséges hozzá a tűző napon tartózkodni. A test hőmérséklete ilyenkor a megfelelő hőleadás hiányában elkezd emelkedni, ami igen komoly egészségügyi kockázattal is járhat. Ha a hőguta tünetei igen extrémek, érdemes azonnal mentőt hívni, hiszen ez az állapot tartósan akár az ember életébe is kerülhet.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek