Az alkoholmentes sör helyett egyre többen választják és egyre több magyar sörfőzde is felveszi a kínálatába ezt a hűsítő nedűt. A komló felhasználásával készül, de mégsem sör, akkor mi is az a komlószóda, erre volt kíváncsi a Bors.
Nem is olyan régen, 2013-ban, az Egyesült Államokból indult világhódító útjára ez az alkoholmentes és egyre nagyobb népszerűségnek örvendő frissítő. Ekkor történt, hogy az amerikai Paul Tecker megalapította H2OPS nevű márkát, ami a víz kémiai jele, azaz a H2O és a komló angol megfelelőjének, vagyis a hops szavaknak az összetételéből jött létre. Ezzel megszületett a komlós szóda.
Míg a sörhöz gabonát, vizet, komlót és élesztőt is felhasználnak a főzésekor, addig a komlós vízben se gabona, se élesztő nincs. Erjedésen sem megy keresztül és általában teljesen kalóriamentes.
A komlós szóda (vagy komlós víz, vagy Hopszóda) elkészítéséhez alapvetően szükség van a sörfőzés tudományának ismeretére is. A legfinomabb végeredmény érdekében rendkívül lágy vízre van szükség, a komló pH-értékét pedig úgy kell módosítani, hogy az ne legyen túl savas. Nagyban befolyásolja a végeredményt a felhasznált komló típusa is: bizonyos komlófajtákból ananászos, őszibarackos vagy épp epres ízvilágot is ki lehet nyerni.
Úgy tűnik, hogy akik kóstolták már, azok szeretik is, így a gyümölcsös ízű frissítő egyre növekvő népszerűségnek örvend. Rövid, mindössze 10 éves múltja ellenére 2023-ra már 5,5 millió dollár, azaz átszámítva több mint 2 milliárd forint értékű piaca volt. Nem meglepő hát, hogy Európában is egyre több sörfőzde kísérletezik vele, míg Magyarországra a Szent András Sörfőzde hozta be elsőként ezt a kategóriát.
Mi készítettük el az első hazai gyártású komlózott szénsavas vizeket, azaz a Hopszódát. Rövid idővel a termékünk piacra dobása után természetesen más kisüzemi sörfőzdék is láttak fantáziát ennek a piaci résnek a betöltésében, ráálltak a projektre és elkészítették a saját komlózott vizüket
– mondta el megkeresésünkre a sörfőzde brand managere, Magyar Péter. aki arról is beszélt, hogy
A Hopszóda teljesen új szintre emeli az ízesített vizeket, mert a legtöbb ízesített vízzel, üdítővel ellentétben csak természetes hozzávalókat tartalmaz,
kalóriák, cukrok és felesleges adalékanyagok nélkül készül. Ráadásul a különleges ízvilágáról a hozzáadott modern komlók és a békésszentandrási ivóvíz gondoskodik, tudtuk meg Bukovinszky Bélától, a békésszentandrási Szent András sörfőzde egyik ügyvezetőjétől, aki arról is beszélt, hogy a Hopszódához hozzáadott komlók határozzák meg az adott termék ízvilágát:
Békésszentandráson eddig már három különböző Hopszódát álmodtunk meg, de további terveink is vannak a jövőre nézve.
Mindez megfelel a nemzetközi trendeknek, vagyis annak, hogy a komlós szóda gyorsan népszerűvé válik ott, ahol megjelenik. Ez a Szent András Sörfőzde ügyvezetője szerint idehaza is tapasztalható.
Ha valaki megérti, miről is szól ez a könnyű frissítő, akkor könnyen állandó fogyasztójává válhat ennek a tudatos életmódra törekvő, különleges komlózott víznek. Mi azt látjuk és egyelőre a piacon is ez mutatkozik meg, hogy az alkoholmentes termékekre – különös tekintettel az alkoholmentes sörökre, Hopszódákra – egyre nagyobb a kereslet mutatkozik az országban, de Európában is.
Várhatóan tehát Magyarországon is hamarosan egyre több kézműves sörfőzde követi majd a példát és próbál majd szerencsét ebben a kategóriában is.