Csillagászat

Ilyen csak egyszer van egy életben: különleges jelenség fog lejátszódni az égben

Létrehozva: 2024.07.29.

Ezt szabad szemmel is lehet majd látni.

Egy szerencsés időpontban egy üstökös fog elhaladni a Föld mellett. A C/22023 A3, amelyet az „év üstököseként” emlegetnek, a bolygónk felé tart, és szédítő galaktikus látványt ígér, amikor elhalad mellette.

Föld Earth bolygó csillag égitest
Nemsokára a Föld mellett halad el az üstökös, amit szabad szemmel is lehet majd látni Fotó: Unsplash.com

Az üstököst először 2023 elején észlelték kínai és dél-afrikai űrmegfigyelő központok - számol be róla a Canadian Weekly -, és várhatóan idén október 12-én - a Csillagászat Nemzetközi Napján - közelíti meg a Földet. Ezt a jeles napot évente kétszer tartják meg, a másik időpont május 18-án van.

Ahogy közelebb ér, az üstökös olyan fényesnek tűnhet, mint néhány szabad szemmel látható csillag, már ha épségben marad. Ha az égitest állapota romlik, elveszíti fényének egy részét, és így már csak távcsővel lesz megfigyelhető. Egyes csillagászok szerint az üstökös már most is szétesőben van, és attól tartanak, hogy még a perihélium elérése előtt, valamikor szeptember 27-e előtt, amikor várhatóan a legközelebb kerül a Naphoz, széthullik.

A csillagászok ezt a jóslatot arra a tényre alapozzák, hogy az üstökös fényessége nem növekszik, valamint a porcsóvájával is gondok vannak. A korábbi üstökösök a napsugárzás és a gravitációs erők hatására szétestek.

Ha az üstökös azonban sértetlen marad, kezdetben a keleti horizonton láthatjuk majd, a legjobb esélyünk október közepe körül lesz arra, hogy észrevegyük és szabad szemmel is hosszabban megfigyelhessük - írja a Daily Star.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek