botrány

Magyar Péter is a háborúpárti Ursula von der Leyent támogatta

Létrehozva: 2024.07.18.

Módosítva: 2024.07.18.

Mindössze egy nap elegendő volt ahhoz, hogy eldőljön, milyen politikát folytat a következő öt évben Magyar Péter.

Az Európai Parlament frissen alakult jobboldali frakciója, a Patrióták Európáért a minap vitát kezdeményezett a Donald Trump elleni merényletről és a politikai erőszak elítéléséről. A javaslat végül 337 nemet kapott 119 igen és 15 tartózkodás mellett, így elutasították azt. A tartózkodók között szerepelnek Magyar Péter pártjának a képviselői is, vagyis szerintük rendben van az, ha jobboldali politikusokat akarnak megölni és a politikai életbe belefér az erőszak - írja a Ripost

Magyar Péter
Manfred Weber és Magyar Péter. Egymásra találtak a háborúpárti erők az Európai Parlamentben. / Fotó: Teknos

Egymást érik a békepárti politikusok elleni merényletkísérletek

Mint ismert, előbb a békepártiságát büszkén képviselő Robert Fico szlovák miniszterelnök ellen kíséreltek meg merényletet elkövetni. 2024. május 15-én Juraj Cintula több lövést is leadott a szlovák kormányfőre Nyitrabányán. Az elkövetőt azonnal letartóztatták, Fico életveszélyes állapotban került kórházba és több órás műtéten esett át., a politikus azóta újra dolgozik. 

Alig két hónappal később, 2024. július 13-án Donald Trump, az Egyesült Államok 45. elnöke és a Republikánus Párt jelöltje a 2024-es elnökválasztásra szintén túlélt egy merényletet, miután meglőtték a jobb fülét egy kampányeseményen Butler közelében, Pennsylvania államban. Az elkövető a 20 éves Thomas Matthew Crooks volt. Szemtanúk és a hatóságok szerint Crooks az esemény területén kívülről, egy háztetőről lőtt a volt elnökre.

Az esetek kapcsán a Patrióták Európáért nevű uniós pártcsalád azt kérte, hogy közös nyilatkozatban ítélje el a merényletkísérleteket és a politikai erőszakot az Európai Parlament. Gál Kinga a frakció alelnöke a következőket írta:

Mi, a Patrióták Európáért frakció, megdöbbenve figyeljük a politikai erőszak legújabb megnyilvánulásait Európában és Amerikában. Határozottan elítéljük az erőszak minden formáját a politikai életben. A Donald Trump amerikai elnökjelölt és Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merényletek nem maradhatnak következmények nélkül. Elfogadhatatlannak tartjuk a baloldali politikai erők cinkos hallgatását és a patrióta politikusokkal szembeni erőszakos cselekmények legitimálását. Követeljük a politikai ellenfelek tiszteletét a baloldali diskurzusban, és méltányos és kiegyensúlyozott bánásmódot várunk a médiától.

A baloldal kitart az erőszak mellett

A Patrióták Európáért kezdeményezése ennek ellenére elbukott, a baloldal szerint rendben van az, ha jobboldali politikusokat akarnak kivégezni. Az erőszak elleni kezdeményezést nem szavazta meg Magyar Péterék pártja sem. De hogyan is tehették volna, amikor annak az Európai Néppártnak a tagjai, amely nyíltan háború párti. 

Donald Trump esetleges választási győzelmével pedig a háború véget érne. 

Így végső soron az európai baloldalnak is az az érdeke, hogy Trumpot valahogy kiiktassák az elnöki székért való versenyből.

A Néppárt szóvivője szerint rendben van, hogy Magyar Péter hazudik

Magyar Péter szintén a kampányban arról is nyilatkozott, hogy egyetért Orbán Viktor politikájával, miszerint nem szabad katonákkal és fegyverekkel támogatni Ukrajnát. A választás után azonban az egyik első külföldi útja mégis Ukrajnába vezetett. Az Európai Néppárt szóvivője a következőképpen értékelte a baloldali politikus ellentétes nyilatkozatait és tetteit:

Mindent, amit Ukrajnával és a háborúval kapcsolatban mond, az Orbán-féle propaganda gépezet felhasználja ellene. Így nagyon világos, miért körültekintő ebben

– állt ki  mellette az egyébiránt erősen háborúpárti néppárti politikus. A Néppárt álláspontja egyébként teljesen világos a háború kapcsán, Magyar Péter új pártcsaládja sürgeti a fegyverszállításokat, fokozná az Ukrajnának adandó pénzügyi támogatást, sőt, Manfred Weber nyilatkozata szerint eleve csak olyan párt lehet a Néppárt tagja, amely támogatja Ukrajnát.

Azt egyébként korábban Magyar is elismerte, hogy csak azért nem kritizálja Oroszországot belföldön, mert az népszerűtlen lenne Magyarországon. Egy lengyel lapnak egészen pontosan így fogalmazott: 

Ha elkezdenék rosszakat mondani Oroszországról, azonnal elveszítenék minden támogatottságot. Itt egy évtizednyi agymosás volt

Magyar Péter hazug politikájáról készült videónkat itt tudod megnézni:

Magyar Péter végighazudta a kampányt 

Magyar Péter hónapok óta hazudott arról, mi a valódi célja. A választási kampány alatt következetesen minden interjúban elmondta, hogy nem akar Brüsszelbe menni, nem lesz EP-képviselő. A választások után azonban szinte azonnal bejelentette: uniós képviselő lesz, ami nemcsak jól fizet, de mentelmi joggal is jár. Magyar nemcsak arról hazudott, hogy nem akar képviselő lenni, hanem arról is, hogy háborúpárti.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek