Brutális

"Gyorsan találnunk kellett egy helyet, ahol elbújhatunk" – Sikítva menekültek a fesztiválozók felvidéken

Létrehozva: 2024.07.16.

Vihar söpört végig a Pohoda fesztiválon, többen megsérültek a katasztrófában.

Súlyos vihar sújtott le július 12-én pénteken a felvidéki trencséni reptéren megrendezett Pohoda fesztiválra. A rettenetes szél miatt több rendezvénysátor összedőlt, a legnagyobb alatt háromszázan voltak abban a pillanatban, 34 ember szorult orvosi ellátásra. A balesetben magyar állampolgár nem sérült meg és konzuli szolgálat sem kapott segítségkérést, ám több felvidéki magyar is különféle sérüléseket szenvedett a szerencsétlenségben.

Rengeteg ember megsérült  Fotó: Polícia SR

Az európai lapokat elárasztották a felvidéki fesztivál fotói, illetve az interneten több vérfagyasztó videó is kering a szerencsétlenségről. A hirtelen égszakadás annyira megrongálta a színpadok tartószerkezetét, hogy a fesztivált nem tudták folytatni. A szabad ég alatt lévő 30 ezer embert ki kellett menekíteni a helyszínről. A sérültek közül négyen maradtak kórházban, a többiek végtagtöréseket, zúzódásokat, ficamokat, enyhébb fejsérüléseket szenvedtek. Kész csoda, hogy nem történt tömegtragédia, és halálos áldozatok nélkül végződött ez a példátlan égszakadás.

Szörnyű károk keletkeztek  Fotó: Polícia SR

Fesztiválozók számoltak be a viharról

A bulizni vágyók közül többen a közösségi oldalakon számoltak be a rettenetes élményről, amit át kellett élniük a vihar alatt. 

Olyan volt, mint egy hurrikán, kész katasztrófa volt

 – írta le egy szemtanú a trencséni Pohoda fesztiválon történteket.

A fesztiválozók arról is beszámoltak, hogy nagyon rosszak voltak a látási viszonyok a vihar alatt.

– Amikor elkezdődött a vihar, két méterre sem lehetett ellátni, aztán még jobban elkezdett fújni a szél, végül iszonyatos orkán támadt. Egy ponton evakuálni kellett, mert azt mondták, hogy nagyon veszélyes ott maradni, szóval gyorsan találnunk kellett egy helyet, ahol elbújhatunk – számolt be a történtekről egy fiatal lány a Facebookon, akinek az egyik barátja a kezét törte a viharban.

Egy másik fiatal partiarcra egy tartóoszlop dőlt. Nem csak ő, hanem egy barátja is megsérült. 

Futás közben rám esett egy tartóoszlop. Jégeső esett. Azt mondták, bújjunk el az autókban vagy sátrakban, ahol nincs vas, nehogy veszélybe sodorjuk az életünket. Közben minden a földre esett. Akik a közelben laktak, megengedték, hogy a kertjükben húzzuk meg magunkat, ezért nagy köszönet jár nekik 

– mesélte.

Többen védték a babakocsis gyermeket

A legerősebb történet és hozzá kapcsolódó felvétel viszont minden bizonnyal egy babakocsis csecsemőhöz fűződik. A Facebookon azt írta az egyik pozsonyi képviselőnő, hogy a vihar következtében a fesztivál területéről kiáramló embertömeg őt is vitte magával, a vihar pedig félúton az autójukhoz csapott le.

A szél olyan erős volt, hogy lépni se lehetett tőle, ezért többen egy félreállított kisbusz mögött bújtunk el, hogy átvészeljük a legrosszabbat. Egy anyuka a babakocsiban ülő gyermekével viszont már nem ért oda, így hát csak ráhajolt a babakocsira. Közben többen csatlakoztak hozzá, védelmet biztosítva a gyermeknek. A mellettem lévő két lány mutatta nekik, hogy jöjjenek oda hozzánk, de már olyan erős volt a szélvihar, hogy ez lehetetlen volt 

- írta.

Nem ez az első katasztrófa a fesztiválon

Pontosan 15 évvel ezelőtt, 2009-ben szörnyű tragédia történt ugyanezen a fesztiválon, amikor szintén egy vihar okozta a bajt. Annyira erős széllökések voltak, hogy összedőlt az egyik rendezvénysátor. Akkoriban a vihar 3 halottat követelt, illetve 10-en súlyosan, 15-en könnyebben megsérültek a balesetben.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek