Aktuális

"Stócolom felfelé" - Ágyneműtartó, tálca, zsák: itt tárolják a visszaváltható palackokat

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.07.24.

Nem könnyű feladat tárolni a visszaválthatóvá vált italcsomagolásokat. Azóta, hogy élesedett a Repont rendszer, sokan otthon gyűjteni kezdték a betétdíjas sörös, italos dobozokat és flakonokat. Megkérdeztük a Bors olvasóit, ők hol tárolják ezeket a termékeket a visszaváltásig.

Az idei év elején, 2024. januárjával jelentek meg a visszaváltható termékek a boltok polcain, a Repontos automaták előtt pedig azóta egymást követik az emberek, hogy a betétdíjas dobozokat és flakonokat beledobják.  A REpont-gépek megjelenésével új időszámítás kezdődött: 50 forintot kapnak darabonként az italcsomagolásért a családok, ha visszaviszik a megjelölt termékeket az üzletekbe. Az ötlettel két legyet ütöttünk egycsapásra: nemcsak környezetvédő megoldás született, de pénzt is kapunk a betétdíjas termékekért, ha visszavisszük. Ha valaki elég sokat vált vissza belőlük, akár több ezer forint ütheti a markát. Nem csoda, hogy sokan gyűjteni kezdték a palackokat.

Kiderült, hol tárolják a családok otthon a visszaváltásik a Repontos termékeket /
Kiderült, hol tárolják a családok otthon a visszaváltásig a Repontos termékeket / Fotó: Markovics Gábor

Ezzel együtt viszont komoly dilemma is beköltözött az otthonokba: mégis, hová tegyem ezt a rengeteg flakont, dobozt, ha nem nyomhatom össze? - kérdezik az emberek, és jogos is a felvetés. A szabályozás szerint ugyanis a 0,1 és 3 liter közötti űrtartalmú műanyag, üveg és fém italcsomagolások válthatóak vissza, és csakis akkor, ha nincsenek összenyomva. Ha valaki sokat gyűjt össze belőlük, flakonhegyek között kell sétálnia otthon, amíg vissza nem váltja – hacsak nem találta már ki, mégis hol tárolja ezeket.

Mivel sokakat érintő kérdésről van szó, a Bors az olvasókhoz fordult a Facebookon:

Te hol tárolod a visszaváltható dobozokat?

„Luxus lenne több ezret kidobálni”

A kérdésre rengetegen válaszoltak: több mint 200-an mondták el házi tippjüket. A válaszokból hamar kiderült, hogy sokan még mindig nem tudták kialakítani a megfelelő helyet otthon a Repontos termékeknek. Köztük van M. Éva is, aki jelenleg a nappaliját jelölte ki házi gyűjtőpontnak. 

- A fotelban »ülnek« és gyűlnek… - írta Éva.

Egy tiszakürti asszony a konyha mellett tárolja a betétdíjas fémdobozokat. 

- A spájzban van, egy nagy szemeteszsákban. Ha elég összegyűlt, beváltom – fogalmazott H. Éva.

Egy szegedi anyuka is pont így tesz. 

Egy nagy kukászsákban gyűjtöm én is. Gyönyörű vagyok, amikor viszem visszaváltani őket. Ha már egyszer kifizetem pluszban az 50 forintoit, akkor adják vissza. Nálunk elég sok üveg fogy, luxus lenne több ezer forintot kidobálni

 – vélekedett L. Nikolett.

Egy kistarcsai férfi egyelőre nem tudja, hol jelölje ki a házi gyűjtőpontját. 

- Eddig két kukába válogattam szét a szelektív hulladékot, de mivel most már nem lehet rajta sérülés és a meleg sem tesz jót nekik, ha kint vannak a szabadban, ezért nem tudom, hova tegyen őket. Arra gondoltam, talán az egyik kukát beviszem a garázsba és oda gyűjtöm a palackokat, mert ott nem akkora a hőkülönbség – tanakodott K. Ferenc.

„Stócolom felfelé”

Ágnes a szelektív hulladékot is szétválogatja. 

- Visszacsavarom rá a kupakot, mert ugye másképp ronggyá megy, ha nincs benne levegő, és kukazsákba teszem a flakonokat. A sörös dobozok új tálcán gyűlnek a spájzban – írta V. Ágnes.

Egy Szolnokon élő házaspár egy egész polcot jelölt ki az otthonukban, ahova gyűjtik a visszaváltható termékeket. 

Csinált a férjem egy polcot az egyik szekrény és a fal közé, így egymásra fektetve stócolom felfelé őket. Nincsenek láb alatt, ha sok lesz belőlük, csak akkor viszem vissza

 – árulta el T. Éva, mire egy másik nő azt írta: 

- Én az ágyneműtartóban tárolom őket! - írta nevető emojikkal M. Ágnes.

A családok sokféleképpen tárolják a visszaváltható hulladékot: ki a szatyorra, ki a zsákra, ki a polcra esküszik. Van azonban olyan is, aki az erkélyre, teraszra helyezi ezeket, más pedig két cipősszekrényt jelölt ki tartóhelyül. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek