Csalás

Vírus terjed a Facebookon: Ha ilyen üzenetet kapsz a Messengeren, meg se nyitsd!

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.07.05.

Újra riadóztatni kezdtek a Facebookon a különböző csoportokban, mert új trükkel próbálkoznak a hackerek. Ezúttal olyan módszert találtak ki, amely ellen nehezen van védelem. Egyetlen eszköz van az adathalászok leleplezésére: légy résen!

Épphogy sikerül néhány hackert elcsípni a hatóságoknak és leleplezni őket, gomba módjára újabb és újabb fifikás módszerrel jelennek meg újabb csalók. Postai csalások, WhatsAppon küldött különös üzenetek – sokféle módon próbálnak túl járni az adathalászok a netezők eszén. Sajnos sokan bedőlnek nekik, ám akik leleplezik őket, szerencsére riadóztatnak ellenük. Így volt ez legutóbb is, amikor a Bors egyik olvasója felhívta lapunk figyelmét: vírus terjed a Facebookon! Ha bekerülsz a csalók hálójába, pillanatok alatt feltörhetik a fiókod

Facebookon próbálkoznak a hackerek /
Facebookon próbálkoznak a hackerek / Fotó: TY Lim /  Shutterstock 

„Kérte, hogy szavazzak rá”

Épp szabadnapos volt K. Róbert július első hétvégéjén, amikor az egyik ismerőse ráírt. 

- Először nem tűnt fel, hogy miről is van szó. Kicsit furcsálltam, amit írt mert évek óta nem beszéltünk. Erre rám írt messengeren és megkért, hogy segítsek neki – kezdte el felidézni a Borsnak Róbert. A szegedi fiatal férfi utólag gondolt csak bele: jellemző ismertető jeggyel leplezte le magát a csaló, kissé magyartalanul írt neki, ráadásul egy férfi profilján keresztül üzent rózsa emojival. 

- Gábor ismerősöm nevében írt, az ő profilját törhette fel, és azt írta, hogy egy versenyben vesz részt. Kérte, szavazzak rá. – folytatta Róbert.

Versenyezek az online influencer programban, kaphatok szavazatot a @zara-val?

 - írta magyartalanul a fióktolvaj Róbertnek, aki ezután várta, hogy valamilyen linket kapjon, amin szavazhat az ismerősére. De nem kapott semmit: új módszere van a hachkereknek.

- Hashtag (@) jellel kellett volna valami zara-t tagelni. Annyira örülök, hogy nem tettem meg - mondta fellélegezve Róbert.

A férfi elfotózta a csaló üzenetét. Mutatjuk!

Miután rájött a hacker, hogy nem tudta megszerezni Róbert adatait, a lopott fiókot törölte / Fotó: Bors olvasó

Napok teltek el, és a hacker ezután már nem írt a feltört profilon keresztül. Róbert szerdán, július 3-án jött rá, majdnem behálózta őt egy Facebook-adatokra pályázó csaló. 

Egy férfi írta ki egy zárt csoportban, hogy nincs semmilyen influencer program, hanem egy vírus terjed. Egy Mónika nevű nőnek a profilját törték fel a bejegyzés szerint, és az ő nevében kezdhette el írogatni a történetét a hacker az illető ismerőseinek. Most meg engem is megtaláltak!

– húzta alá Róbert.

„Eltűnt!”

A férfi azért gondolja, hogy őt is ugyanazok a csalók akarták becsapni, mert a kamutörténet ugyanaz volt volt, mint amit a zárt csoportban lévőknek is beadtak – viszont többféle képpen próbálják tőrbe csalni az áldozataikat: Róbertet egy hashtag jel leírására akarták rávenni, hogy így feltörjék egy kóddal a fiókját. 

Másoknak e-mailben vagy SMS-ben küldött linket küldtek.

 – mondta a szegedi férfi.

Amint elolvasta a Facebook on a csalókról szóló leleplező posztot, újra előkereste a Messengerben a barátja üzenetét. Amikor ránézett, kirázta a hideg. 

- A profil törlődött! Se kép, se név nincs már a Messenger üzenetben, hogy kivel beszéltem. Eltűnt! Az ismerősöm profilját törölték a hackerek, miután nekem írtak… - zárta szavait Róbert.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek