Mérgezés

Zöld a krumpli? Súlyosan veszélyezteti az egészséged, azonnal dobd ki!

B. V.

Létrehozva: 2024.07.12.

A nem sárga színű gumó komoly mérgezést okozhat nagy mennyiségben fogyasztva.

Ha esetleg saját, otthoni ültetvényed vannak és annak terméseit aratod le most július, augusztusban, van egy rossz hírünk: ha zöld krumplit látsz, akkor annak a tányérod helyett a kukában van a helye. Kiderült ugyanis, súlyos betegséget okozhat. A krumpli "szüretelésre" eleve akkor alkalmas csak, ha az kivirágzott, ekkor éri el ugyanis jellegzetes sárga színét, ami azt jelzi, kellően megérett.

krumpli
Ha a krumpli nem teljesen sárga, akkor az bizony mérgező! Fotó:   Pixabay (illusztráció)

A zöld színű termés ugyanis azt jelenti, hogy nem ehető, valami miatt nem volt képes a megérésre, túl sokat volt a napon,  mérgező! Ez akkor is igaz, ha az csak félig zöldes vagy épp, hogy csak egy kis része az. 

A krumpli gumó alapvetően zöld a klorofilnak köszönhetően, ami egy veszélytelen anyag a zöld növényekben. Azonban, ha a krumpli növekedés során is zöld marad, akkor megnövekszik a glikoalkaid szintje, a szolanin. Ez pedig mérgező. Ezért érdemes a krumplikat fényvédett helyen tárolni. A zöld burgonya ízre eleve keserűbb, nagy mennyiségű fogyasztása káros hatással van a szervezetre méreganyagjai miatt.

 - írja a Mirror.

Tárold tehát a többféle felhasználásra alkalmas alapanyagot száraz, hűvös, napfénytől védett helyen! 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek