A nem sárga színű gumó komoly mérgezést okozhat nagy mennyiségben fogyasztva.
Ha esetleg saját, otthoni ültetvényed vannak és annak terméseit aratod le most július, augusztusban, van egy rossz hírünk: ha zöld krumplit látsz, akkor annak a tányérod helyett a kukában van a helye. Kiderült ugyanis, súlyos betegséget okozhat. A krumpli "szüretelésre" eleve akkor alkalmas csak, ha az kivirágzott, ekkor éri el ugyanis jellegzetes sárga színét, ami azt jelzi, kellően megérett.
A zöld színű termés ugyanis azt jelenti, hogy nem ehető, valami miatt nem volt képes a megérésre, túl sokat volt a napon, mérgező! Ez akkor is igaz, ha az csak félig zöldes vagy épp, hogy csak egy kis része az.
A krumpli gumó alapvetően zöld a klorofilnak köszönhetően, ami egy veszélytelen anyag a zöld növényekben. Azonban, ha a krumpli növekedés során is zöld marad, akkor megnövekszik a glikoalkaid szintje, a szolanin. Ez pedig mérgező. Ezért érdemes a krumplikat fényvédett helyen tárolni. A zöld burgonya ízre eleve keserűbb, nagy mennyiségű fogyasztása káros hatással van a szervezetre méreganyagjai miatt.
- írja a Mirror.
Tárold tehát a többféle felhasználásra alkalmas alapanyagot száraz, hűvös, napfénytől védett helyen!