Járvány

Újabb pandémia közelít? Futótűzként terjed a Covid legújabb variánsa

Julius K.

Létrehozva: 2024.08.12.

Egyre aggasztóbb adatok érkeznek az Egyesült Államokból, ahol minden jel szerint egy újabb Covid-járvány kitörése kezdődött meg. A fertőzöttek száma ugrásszerűen nő, de ebből kevesen kerülnek kórházba.

Nem kecsegtetnek sok jóval az Egyesült Államokban közzétett adatok. Betegségellenőrzési és Megelőzési Központja (CDC) jelentése szerint egy új koronavírus-változat, a KP.3.1.1.1 vált a dominánssá az országban. Ez még magában nem volna akkor baj, azonban arról is beszámolnak, hogy az új variáns terjedése mindössze két hét alatt csaknem megduplázódott. Mindezek mellett a szakemberek szerint az új variánst jóval nehezebben győzi le a szervezetünk, mint a korábbi legyengült változatokat. 

20240112 Oltakozás oltóponton13
A szakértők szerint az új variáns megkerülheti az immunrendszerét az oltottaknak  Fotó:   Fotó: Bujdos Tibor / Észak-Magyarország

A Newsweek cikke részletesen beszámol a CDC jelentéséről, melyből többek között az is kiderül, hogy az új változat a korábban domináns KP.3 vonal egyik alfaja, amelynek terjedését május végén fedezték fel. A megelőzési központ adatai megerősítik a szennyvíz vizsgálati eredmények is, ugyanis az Egyesült Államok 20 államában már nagyon magas szinten mutatható ki a koronavírus örökítőanyagának jelenlétét a szennyvízben. Ez pedig egyértelműen a fertőzések számának növekedését erősíti meg. 

Ami biztató lehet, hogy a vírus új variánsát elkapok közül eddig nagyon kevesen kerültek kórházba.

A beszámolóban megszólaló szakértők kiemelik, hogy az új variáns, a korábbi legyengült változatokkal szemben igazi kihívás az immunrendszer számára és számos tünete lehet, ami akár hetekig sem múlik el. Ezek lehetnek az új variáns fertőzésnek jelei: láz,  hidegrázás, köhögés, légszomj, illetve fáradtság, izom- vagy testfájdalmak, fejfájás, ízlelés- vagy szaglásvesztés, valamint torokfájás, orrfolyás, hányinger, hányás és a hasmenés.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek