kormányinfó

Döntött a kormány: tovább emelik a pedagógusok bérét

WM

Létrehozva: 2024.08.22.

Módosítva: 2024.08.22.

A nyári szünet utáni első kormányülésen fontos döntések születtek, a kormányinfón ezekről adtak tájékoztatást.

"Munka van" - ezt posztolta a szerdai kormányülésről Orbán Viktor miniszterelnök a legnagyobb közösségi oldalon. Az ott született döntésekről adott tájékoztatást a kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter és Vitályos Eszter kormányszóvivő. 

GULYÁS Gergely
Fotó: Hegedüs Róbert

Gulyás Gergely közölte, hogy a szerdai kormányülésen az oktatás volt a központi téma. A kormány a vállalásoknak megfelelően folytatja a pedagógus-béremelési programot. 2025-ben a diplomás átlagbér bruttó 1 millió 25 ezer forint lesz, és ennek a 80 százaléka lesz a pedagógus-átlagbér. A tárcavezető hozzátette: az idei évben 680 ezer forintra emelkedett a pedagógusok átlagbére, így ez további 21 százalékkal növekszik majd január elsejével. Gulyás szerint a jövő szempontjából nincs fontosabb a közoktatásnál.

Vitályos Eszter kormányszóvivő azzal folytatta, hogy a szülők terheinek csökkentésére idén is előbb érkeznek a családi támogatások, így a családi pótlék is. A gyermeknevelési támogatás és a családi pótlék kézbesítését a Magyar Posta Zrt. pénteken kezdi meg, a Magyar Államkincstár pedig szintén holnap utalja ezeket az ellátásokat az érintettek bankszámlájára.

Hozzátette, idén is biztosítják az ingyenes tankönyveket, valamint 70 ezer oktatási segédeszközt. 

13 millió tankönyv és 70 ezer oktatási segédeszköz lesz ingyen idén.

Az önkormányzatokon keresztül továbbra is lehetőség van a kedvezményes étkeztetés igénybevételére. 200 milliárd forint befektetéssel támogatják a digitális oktatást, így digitális eszközöket kapnak a diákok. A gyermekeket nevelő családok biztonságát szolgálja a családi adókedvezmény, de megemlítette az Erzsébet-táborokat is, melyet ezer forintos jelképes összegért vehetnek igénybe. Említette még az ingyenes nyelvvizsga és a KRESZ vizsga lehetőségét is, illetve a 25 év alatti fiatalok SZJA-mentességét.

Gulyás Gergely elmondta: a kormány foglalkozott az energiabiztonsággal is a kormányülésen. Mint mondta, Brüsszeltől sem Magyarország sem Szlovákia nem kapott semmilyen támogatást, sőt, Ukrajna az uniós társulási megállapodásával sértő magatartásával szemben az uniós tagoknak Brüsszel nem ad védelmet.

A MOL a megfelelő megállapodásokat jó eséllyel meg tudja kötni Gulyás Gergely szerint, költségesebb lesz a szállítás, de biztosítható a kőolajellátás a tranzit szempontjából veszélyes vonalon. A kormány sajnálatosnak tartja, hogy az Európai Bizottság nem lép fel az ügyben.

A miniszter a migrációra is kitért:

Brüsszel mindenáron azt akarja kikényszeríteni, hogy beengedjük a migránsokat.

"Az a jó magyar gyakorlat, amelyet az új menekültügyi egyezmény részeként az unió is átvett, ehhez képest ugyanezért a gyakorlatért Magyarországot elmarasztalták, most pedig bírsággal sújtják" - tájékoztatott. Az unió külső határának védelme a miniszter szerint nem csak magyar érdek, hanem Európa egészének számára fontos. Ennek ellenére szemben más országokkal Magyarország nem kap forrásokat a határvédelemre.

A magyar kormány felkérte az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg, hogyan tudjuk a költségek egy részét perben érvényesíteni az Európai Bizottsággal szemben.

A belügyminiszter és az igazságügyi miniszter azt is megvizsgálja, hogy ha nem teszik lehetővé a migránsok feltartóztatását a határon, akkor minden migránsnak fel fogjuk ajánlani a magyar határon, hogy önkéntesen és ingyenesen Brüsszelbe szállítjuk őket

- mondta. Hozzátette: a magyar kormány kész egyirányú jegyet biztosítani a migránsok számára.

Az óbudai korrupciós botrányról a miniszter azt mondta, ez a botrány alátámasztja, hogy a baloldal tele van ilyen ügyekkel. 

Azt az embert választották meg, aki most előzetes letartóztatásban van. Látjuk, hogy az őt jelölő pártok kitartanak mellette, sem Karácsony Gergely sem Gyurcsány Ferenc nem vonta meg a bizalmát, noha ilyen súlyos korrupciós vád merült fel a polgármesterrel szemben

 – mondta. Hogy a nyomozás elérhet-e országgyűlési képviselőket, azt mondta, azt látni, egyelőre önkormányzati dolgozókat érint az ügy. Egy előrehozott választás lehetőségére azt válaszolta, most volt választás, a jelenlegi vezetés mandátuma októberben jár le. 

A kormányinfót itt lehet visszanézni:


 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek