Előrejelzés

Már most tudni lehet, fehér karácsonyunk lesz-e az idén

Létrehozva: 2024.08.31.

Noha jelenleg még mindenki a hőséggel van elfoglalva, a szakemberek már most igyekeznek körvonalazni, milyen telünk lesz. Vajon összejön idén a fehér karácsony?

Hiába ér véget pillanatokon belül a naptári nyár, és kezdődik meg a szeptember – és vele együtt az ősz –, a kánikula csak nem akar enyhülni. Olyannyira nem, hogy az előrejelzések szerint keddig egyértelműen felfelé kúszik a hőmérő higanyszála, az nap 38 fok várható. Érthető, hogy ebben a hőségben nem különösebben gondolkodik az ember a télről, és az sem napi beszédtéma, hogy vajon végre fehér karácsonyunk lesz-e az idén, vagy sem, ugyanakkor a meteorológiai szakemberek hosszabb távú megfigyeléseket tesznek, így már most körvonalazódni látszik, milyen időjárásra számíthatunk a későbbiekben.

havazás, hó, tél, hideg, karácsony, fehér karácsony, ajándékok
Nagyon szeretnénk már, hogy végre legyen itthon fehér karácsony. Vajon teljesül a vágyunk?  Fotó: Pexels

A Metropol most az ECMWF európai előrejelző modell alapján arról ír: nagyon úgy tűnik, hogy a 2024-2025-ös tél az átlagosnál enyhébb és szárazabb lesz a kontinensünkön. Nagyobb mennyiségű hóra maximum a skandináv országokban lehet számítani, máshol ha lesz is csapadék, az biztosan nem hó formájában érkezik. 

Azaz sajnos nagyon úgy néz ki, hogy most sem lepnek meg minket fehér karácsonnyal az égiek, bármennyire is szeretnénk.

A szokottnál is melegebb, szárazabb és hómentes téli időjárás egyébként a szakemberek szerint az éghajlati változásoknak tudható be.

A népi megfigyelések is alátámasztják az előrejelzést: nem lesz fehér karácsony

A lap megjegyzi: sajnos még a népi megfigyelések is enyhe télre utalnak, azaz megerősítik a tudományos előrejelzést. A hiedelem szerint ugyanis akkor várhatunk hideg telet, ha a gólyák a megszokottnál hamarabb kelnek útra. Ezt azonban nem tették meg, a szokásos időben, augusztus 20. környékén kerekedtek fel.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek