Az egyik legkedveltebb nyári étel a főtt kukorica, amit nemcsak a strandon vásárolhatunk, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. Ahhoz, hogy igazán finom és puha legyen, nem elég egyszerűen a fazékban megfőzni! Mutatjuk a trükköt!
Vásárlás előtt nézzük át a kukoricacsövet: válasszuk azt, amelyiknek héja minél zöldebb, mivel ez megvédi a kiszáradástól. Húzzuk szét a leveleket, és ellenőrizzük a kukorica-szemeket is. Fontos, hogy szép simák legyenek, ne ráncosak.
A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a kukorica zsenge, ha a körmünket belemélyesztjük az egyik szembe. Ha tejszerű lé folyik belőle, akkor biztosak lehetünk abban, hogy friss és érett!
Miután hazavittük a kukoricát, szedjük ki a zacskóból, és szobahőmérsékleten tároljuk az elkészítésig. Lehetőleg minél előbb főzzük meg, hiszen ha sokáig tároljuk, hamarabb elveszíti frissességét.
Az internet tele van tippekkel arról, hogy cukrot, sót vagy akár szódabikarbónát adjunk a főzővízhez, de ezekre nincs szükség! Sőt, sót azért sem szabad adni a vízhez, mert akkor kemények lesznek a szemek.
Sokkal ízesebb lesz, ha kevés megmosott csuhélevéllel együtt főzzük meg. Először béleljük ki az edény alját egy kukorica levelével.
Rendezzük el rajtuk a kukoricacsöveket, majd takarjuk be őket egy másik kukoricalevéllel. Öntsünk rá annyi hideg vizet, ami az egészet ellepi, majd forraljuk fel közepes lángon.
Ügyeljünk arra, hogy főzés közben a kukoricák ne ússzanak a víz tetejére, mert így nem főnek egyenletesen puhára! Jó megoldás, ha egy lábasnál kisebb tányért teszünk a tetejére, aminek a súlya megakadályozza, hogy a kukoricák fent lebegjenek a vízen.
A kukoricát ne főzzük túl, mert attól is megkeményedhet. A főzési idő fajtától függően változhat, de általában 10-15 perc alatt elkészül. Végezzünk próbát: egy villával vagy késsel szúrjuk meg az egyik kukoricaszemet. Ha könnyen belemegy a szembe, akkor elkészült.
Miután levettük az edényt a tűzről, ne vegyük ki a kukoricát főzőlevéből! Hagyjuk benne, amíg teljesen kihűl. Így a szemek vizet szívnak magukba, és a főtt kukorica zamatosabb lesz.
A kukorica frissen a legfinomabb, natúran vagy egy kevés sóval ízesítve. Tetejére tehetünk egy csipet vajat, megszórhatjuk vágott petrezselyemzölddel, de egy kis borssal és lime-mal bedörzsölve is nagyon ízletes!
Ha maradt a kukoricából, szedjük át egy zárható műanyag dobozba. Öntsünk rá annyi főzőlevet, hogy ellepje. Tartsuk a hűtőben, ahol akár egy hétig is eláll.
Forrás: Fanny magazin