Főtt kukorica

Tuti tipp: Így főzzük meg a kukoricát, hogy puha legyen!

Létrehozva: 2024.08.04.

Az egyik legkedveltebb nyári étel a főtt kukorica, amit nemcsak a strandon vásárolhatunk, de otthon is könnyedén elkészíthetjük. Ahhoz, hogy igazán finom és puha legyen, nem elég egyszerűen a fazékban megfőzni! Mutatjuk a trükköt!

1. A minőségen múlik!

Vásárlás előtt nézzük át a kukoricacsövet: válasszuk azt, amelyiknek héja minél zöldebb, mivel ez megvédi a kiszáradástól. Húzzuk szét a leveleket, és ellenőrizzük a kukorica-szemeket is. Fontos, hogy szép simák legyenek, ne ráncosak.

2. Nyomjuk meg az ujjunkkal

A legegyszerűbben úgy tudjuk ellenőrizni, hogy a kukorica zsenge, ha a körmünket belemélyesztjük az egyik szembe. Ha tejszerű lé folyik belőle, akkor biztosak lehetünk abban, hogy friss és érett!

3. Minél előbb készítsük el!

Miután hazavittük a kukoricát, szedjük ki a zacskóból, és szobahőmérsékleten tároljuk az elkészítésig. Lehetőleg minél előbb főzzük meg, hiszen ha sokáig tároljuk, hamarabb elveszíti frissességét.

4. Nem kell semmi a vízbe

Az internet tele van tippekkel arról, hogy cukrot, sót vagy akár szódabikarbónát adjunk a főzővízhez, de ezekre nincs szükség! Sőt, sót azért sem szabad adni a vízhez, mert akkor kemények lesznek a szemek.

5. Béleljük ki a levelekkel!

Sokkal ízesebb lesz, ha kevés megmosott csuhélevéllel együtt főzzük meg. Először béleljük ki az edény alját egy kukorica levelével.

Rendezzük el rajtuk a kukoricacsöveket, majd takarjuk be őket egy másik kukoricalevéllel. Öntsünk rá annyi hideg vizet, ami az egészet ellepi, majd forraljuk fel közepes lángon.

kukorica
Illusztráció / Engin Akyurt képe a Pixabay-en.

6. Tegyünk rá súlyt!

Ügyeljünk arra, hogy főzés közben a kukoricák ne ússzanak a víz tetejére, mert így nem főnek egyenletesen puhára! Jó megoldás, ha egy lábasnál kisebb tányért teszünk a tetejére, aminek a súlya megakadályozza, hogy a kukoricák fent lebegjenek a vízen.

7. Szúrjuk bele a villát!

A kukoricát ne főzzük túl, mert attól is megkeményedhet. A főzési idő fajtától függően változhat, de általában 10-15 perc alatt elkészül. Végezzünk próbát: egy villával vagy késsel szúrjuk meg az egyik kukoricaszemet. Ha könnyen belemegy a szembe, akkor elkészült.

8. Ne vegyük ki a vízből!

Miután levettük az edényt a tűzről, ne vegyük ki a kukoricát főzőlevéből! Hagyjuk benne, amíg teljesen kihűl. Így a szemek vizet szívnak magukba, és a főtt kukorica zamatosabb lesz.

9. Fűszerezzük csak bátran!

A kukorica frissen a legfinomabb, natúran vagy egy kevés sóval ízesítve. Tetejére tehetünk egy csipet vajat, megszórhatjuk vágott petrezselyemzölddel, de egy kis borssal és lime-mal bedörzsölve is nagyon ízletes!

10. Így egy hétig is eláll!

Ha maradt a kukoricából, szedjük át egy zárható műanyag dobozba. Öntsünk rá annyi főzőlevet, hogy ellepje. Tartsuk a hűtőben, ahol akár egy hétig is eláll.

Forrás: Fanny magazin

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek