Demencia

Ha ezt az apró változást észleled a szemeden, még ma menj orvoshoz, nagy a baj!

Bors

Létrehozva: 2024.08.08.

Amennyiben figyelsz a tünetekre, még jóval az orvosok diagnózisa előtt rájöhetsz, hogy demencia alakult ki nálad.

Egy tanulmányban arra jutottak a kutatók, hogy a látásunk akár 12 évvel a diagnózis felállítása előtt jelezheti a demenciát. Úgy tűnik, hogy a szemproblémák a kognitív hanyatlás egyik legkorábbi jelei lehetnek. Mi több, a látásteszteken előbb lehet érzékelni a betegséget, mint a memóriateszteken!

A kutatásba 8623 egészséges embert vontak be Angliában, akiket éveken át nyomon követtek - írja a sciencealert.com. A vizsgálat végére 537 résztvevőnél alakult ki demencia, így kiderült, milyen tényezők előzték meg magát a diagnózist. Mint kiderült, a látásproblémák a kognitív hanyatlás korai jelzői lehetnek, mivel az Alzheimer-kórhoz kapcsolódó toxikus amiloid plakkok először az agy látással kapcsolatos területeit érinthetik, az agy memóriával kapcsolatos részei a betegség előrehaladtával károsodnak. 

Az első figyelmeztető jel az lehet, ha tárgyak körvonalainak meglátásával, vagy bizonyos színek megkülönböztetésével gyűlik meg a bajunk. További árulkodó jel, ha például vezetés közben nem tudjuk figyelmen kívül hagyni a zavaró ingereket, ahogy az arcfelismerési nehézségek is a demencia korai tünetei közé tartoznak.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek