Rejtély

Idegeskedés miatt bénult le a fiatal nő: "Az agyam gyakorlatilag nem beszélt többé a testemmel"

Létrehozva: 2024.08.19.

Képtelen volt megélni a fizetéséből, ez pedig teljesen kikészítette – mint kiderült, fizikailag is. Egy idő után még pokolibb helyzetbe került a mindössze 21 éves nő.

Az orvosok is teljesen tanácstalanul álltak a fiatal nő állapotát látva, sőt, igyekeztek azzal nyugtatni, hogy csak a migrén miatt képtelen lábra állni és megszólalni. Hamarosan azonban kiderült: gyakorlatilag a több hónapja tartó, folyamatos stressz az, ami egy neurológiai rendellenességet váltott ki nála, ami aztán szinte teljesen megbénította a testét. Az angliai Wakefieldben élő, 21 éves Danni Cooper egy áprilisi napon ért haza úgy a munkából, hogy rettenetesen szédült. Eleinte az éhségnek tudta be a rosszullétet, ám amikor lepihent, azt tapasztalta, hogy a szoba megállíthatatlanul forog vele, amikor pedig lábra akart állni, olyan gyengeség fogta el, hogy a konyháig nem tudott volna kimenni. Nővérétől kért segítséget, aki úgy döntött, azonnal kórházba viszi. Ott azonban migrénnel magyarázták a tüneteket, ami a menstruációja miatt most biztos jobban megkínozza. Adtak neki gyógyszert, majd hazaküldték.

Danni Cooper, TikTok
Danni egyik pillalantról a másikra bénult le Fotó: TikTok

Danni másnap reggel arra ébredt: sem megmozdulni nem tud, sem megszólalni. Ekkor már a barátja, aki ott aludt nála, hívott mentőt. A dokik ezúttal is migrénre gyanakodtak, a fiatal nő ugyanis évek óta szenvedett az erős, lüktető fejfájástól, mely havonta kétszer-háromszor tört rá – ugyanakkor a stroke-ot is ki akarták zárni. Kiderült: nem agyvérzés okozza a bajt, arra azonban csak jóval később jöttek rá, hogy funkcionális neurológiai rendellenességgel (FND) állnak szemben, amely során az agy gyakorlatilag nem küld információkat a testnek, illetve nem is kap onnan.

Az FND olyan, mintha a számítógépen túl sok ablak lenne nyitva, és az egyszerűen lefagy. Az agyam gyakorlatilag leállt és nem beszélt többé a testemmel. Az életem egyetlen éjszaka alatt megváltozott

 – idézi Dannit a The Sun cikke.

Danni felépülése a mai napig tart: a beszéde egy hét múlva tért vissza, a járása azonban máig bizonytalan, hosszabb távon kerekesszéket kell még mindig használnia. Mint azóta bebizonyosodott: állapotát az ekkor már hónapok óta tartó idegeskedés váltotta ki. A fiatal nő ugyanis folyamatosan stresszelt azon, hogy hogyan él meg. Ugyan dolgozott, de sokszor nem volt annyi pénze, hogy benzint is vegyen a kocsijába (amivel munkába járt) és enni is vegyen magának. az anyagi bizonytalanság pedig teljesen felőrölte. 

– Depressziós lettem, és szinte naponta sírtam. Alighanem ez váltotta ki a betegségemet – magyarázta a lány, aki a bénulása miatt nem tudott többé dolgozni, így gondjai csak sokasodtak. Ráadásul azzal is szembe kell néznie, hogy ez az állapot, az FND nem elég, hogy élete végéig elkíséri, de olyan ritka és ismeretlen állapot, hogy még az orvosok sem tudnak róla túl sokat. 

@dannileighx_ Nearly 2 months ago, my life changed. I lost the ability to walk and talk. I was so petrified as i had no idea what was wrong with me, i was having test after test and finally came the day when i got a diagnoses… FND. It has been the hardest time of my life and there was so many times when i felt like giving up. Im so grateful i didnt because i have achieved so much, im still working on myself but i am proud of myself. I have accepted my new lifelong condition and im learning to live with it🤍 #fndawareness #functionalneurologicaldisorder #fyp #foryoupage ♬ The Champion - Lux-Inspira
Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek