Praktika

Így moss magasnyomású mosóval

Bors

Létrehozva: 2024.08.17.

Gyorsak, hatékonyak és intenzív tisztításra alkalmasak a különféle típusú és teljesítményű magasnyomású mosóeszközök, melyekkel az otthonunk külső területein található nagyobb felületek, kerti sétányok, berendezések, sőt, falak és házrészek is újjá varázsolhatók.

A teljesítmény ettől függ

A magasnyomású mosó csapra csatlakoztatva működik, és a vízhálózat nyomását sokszorozza meg. Ahogyan a neve is mutatja, magas nyomással lövelli ki a vízsugarat. Ereje a teljesítménytől függ, amit a szállított víz mennyisége és a maximális víznyomás jelöl.

A makacs nyomokra

Ereje a magasnyomású technikában rejlik, ami a kifejezetten makacs szennyeződéseket, mint a guminyomok, kátrány, zsír, viasz, de a vastagon lerakódott por és sárréteg, virágpor és állati ürülék, moha, alga, penészfolt és egyéb piszok tünteti el hatékonyan.

Alkalmazzuk változatosan

Megfelelő fából vagy betonból készült felületek és burkolatok, például a térkő tisztítására is. A hagyományos takarítási metódust felválthatja vagy kiegészítheti a bejárati- és garázsajtónál, járdánál, kapunál, homlokzati elemeknél, falnál, ereszcsatornánál.

Vessük be több területen

Érdemes kihasználni az eszköz multifunkcionalitását, amihez az udvaron parkoló gépjármű, a garázson kívül tartott kerékpár, motorkerékpár, vagy az egyes munkagépek (például fűnyíró) is tartozik. A terasz, az erkélyek, és egy épített kerti medence is makulátlanná tehető a magasnyomás segítségével.

Ragyogjanak a kerti bútorok!

Könnyedén letisztíthatjuk az akár hónapokon át elhanyagolt kerti alkalmatosságokat is. A fából készült elemeket tanácsos a vizes mosás után szárazra törölni, esetleg kiegészítésként ápolóolajjal átkenni, hogy ellenállóbbak és víztaszítóbbak legyenek. A műanyag bútorokat is gond nélkül tökéletesen tisztára moshatjuk, és ugyanez igaz a kovácsoltvas elemekre is.

Fotó: Pexels

A rozsdát is eltüntethetjük

Magasnyomású mosóhoz illeszthető homokszóróval akár a rozsdásodással is szembe szállhatunk. A vízzel vegyülő homok hatékony tisztítóerő, amire érdemes figyelni, hogy a művelet után gyorsan szárítsuk meg a felületet.

Egészítsük ki a takarítást

Akármilyen területet és felületet is tisztítsunk, szükség lehet klasszikus kézi takarításra is. Ezen kívül a nagynyomású víz sem minden esetben elég. Ha kell, szerezzünk be speciálisan a gépbe való tisztítószert, amivel alaposabban eltávolíthatjuk a koszt. Ha nagyon alattomos foltot, piszkot szeretnénk eltávolítani, maradjunk a manuális megoldásnál.

Válasszunk igény szerint!

Benzines, dízeles és elektromos változatok is elérhetők. Ezen kívül a teljesítményükben is lehetnek eltérések, amit annak megfelelően célszerű kiválasztani, hogy mire, és milyen rendszerességgel szeretnénk használni a gépet. Létezik háztartási, félipari és ipari magasnyomású mosó, egyéni használatra inkább az első kettő alkalmas: kertben és járműveknél a 90-120 bar közötti nyomású, 300-360 liter/perc, illetve medencénél és nagyon makacs szennyeződéseknél a 120-150 bar, 360-600 liter/perc vízszállítási képességű. Alapvetően érdemes egy kicsit utánajárni és feltérképezni a piacot, hogy a számunkra és otthonunk számára leginkább ideális vízszállítási kapacitású és bar értékű modellt válasszuk ki. Ebben bolti eladók és az ott dolgozó szakértők is segíthetnek.

Alkalmazzuk ezek szerint!

Kizárólag tiszta és szennyeződésektől mentes, 50 fok alatti vizet használjunk. Ha összegyűlt esővizet, vagy fúrt kútból származó vizet választanánk, mindenképpen szűrjük meg. Ellenőrizzük a belépő víz maximális nyomását, és ha ez nem megfelelő, ne kapcsoljuk be a gépet, mert ilyenkor nem kap hűtést a szivattyú, felhevülhetnek és tönkre mehetnek a belső alkatrészek.

Akár bérelni is tudjuk

Ha időszakosan kölcsönözzük az eszközt, kérjük a kiszállító szakember tájékoztatását, és a gép használatának megmutatását. Habár egyszerűnek tűnhet a készülék és annak kezelése, mégsem gyerekjáték, ezért jó, ha kezdőként óvatosak vagyunk. Főleg, hogy nem megfelelő használat, és rosszul megválasztott tisztítószerek esetén még károkat is okozhatunk.

Szükséges felszerelések

Szemvédőt mindenképpen vegyünk fel, amikor ilyen gépet használunk. A benzines verziók meglehetősen hangosak lehetnek, tehát egy fülvédő is jól jöhet. Nem árt egy jól záró, vízálló lábbeli sem, a legjobb a gumicsizma. Védőkesztyűt is viselhetünk, és olyan ruhát, ami vízálló, vagy nem gond, ha elázik. Az elektromos vezetékek és kapcsolószekrény közelében legyünk óvatosak a vízsugárral - javasolja a Fanny magazin.

Működtessük biztonságosan!

A gép használata sérülésveszélyes lehet, ezért sose alkalmazzuk más emberek, állatok és növények közvetlen közelében. A virágágyásokat és veteményeseket lefedhetjük mosás idején, hogy ne történjen károsodás. Ha két vagy többszintes családi házban élünk, ne létrával próbáljuk meg elérni a magas helyeket, mert ez balesetveszélyes lehet. Használjunk inkább hosszabbító toldalékot!

Ezt inkább mellőzzük

Amennyiben társasházban élünk, tartózkodjunk a magasnyomású eszközzel való takarítástól! Könnyű lenne ezzel lemosni a teraszt, a korlátot vagy a bejárat előtti gangrészt, ám ezzel az alattunk élőknek okozhatunk kellemetlenségeket. A csöpögő és lefolyó koszos víz mások otthonát, száradó ruháit, növényekeit és egyéb berendezéseit is összepiszkolhatja.

 

 

Így kezdődött minden

Alfred Kärcher, a nevéről ismert háztartási és ipari eszközöket gyártó vállalat megalapítója saját magát tekintette a forró vízzel üzemelő magasnyomású mosó feltalálójának. A dátumot 1950-re tette, ám Frank W. Ofeldt már a 20-as évek közepén létrehozott egy ilyen gépet, méghozzá egy gőznyomásos tisztítótípust.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek