Tudomány

Így nézett ki valójában Jézus

P. Flóra

Létrehozva: 2024.08.24.

Újabb kutatások szerint mégis Jézushoz köthető a torinói lepel, amely alapján rekonstruálták, hogyan nézhetett ki Jézus Krisztus.

Egy új kutatás szerint a torinói lepel valóban Jézus Krisztushoz köthető. A témában korábban ellentmondásos eredmények születtek, egyes kutatók Jézus korára datálták a tárgyat, míg más szakértők hamisítványnak ítélték azt.

godfr535541a
Fotó: Leemage via AFP

A torinói lepel a világ egyik legtöbbet vizsgált régészeti lelete. Az ereklye az 1350-es években bukkant fel, egyesek ekkor úgy vélték, hogy Jézus holttestének lenyomatát tartalmazza. Pierre d’Arcis troyes-i püspök már 1389-ben hamisítványnak nevezte a tárgyat.

A torinói Keresztelő Szent János-székesegyházban őrzött lepel azonban továbbra is a vizsgálatok középpontjában áll. A kutatók a közelmúltban röntgen segítségével elemezték a tárgy szálait, és megállapították, hogy a lelet Krisztus korából származik. 

A mesterséges intelligencia most újra elképzelte, hogyan is nézhetett ki Isten fia az ereklye alapján, amelyen állítólag Jézus arcának lenyomata van. Az AI szerint Jézus Krisztus fehér bőrű, kék szemű volt, nyírta a szakállát és tövisnyomok voltak a homlokán és az arcán. 

Így nézett ki Jézus a mesterséges intelligencia szerint

"Azt állítják, hogy a lepel az a temetkezési lepel, amely beburkolta a megfeszített Krisztust, amikor a sírba helyezték" - mondta Tim Andersen, a Georgia Institute of Technology kutatója, aki nem vett részt az új tanulmányban. 

A Szent Lepelként is ismert ereklyét az új kutatások szerint legalább 2000 évvel ezelőtt készítették. Liberato De Caro, az Istituto di Cristallografia munkatársa és kollégái úgy vélik, a korábbi elemzések szennyeződések miatt lehettek hibásak. A kutatók szerint az anyag rostjaiban található cellulóz a 14. század óta lassan öregedett az Európában uralkodó alacsonyabb hőmérséklet miatt. Ez azt jelenti, hogy a lepel természetes öregedésének nagy része, mintegy 90 százaléka az 1300-as évek előtt következett be.

A szakértők kiemelték: az ereklye akkor mondható meggyőzően 2000 évesnek, ha további adatokkal sikerült bizonyítani, hogy előbukkanása előtt stabil körülmények között tárolták. Ennek megerősítéséhez további vizsgálatokra lesz szükség.

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek