Időjóslás

A gólyák vonulásából is jósolhatunk: ilyen tél vár ránk a borzasztó hőség után

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.08.17.

A népi megfigyelések szerint a gólyák augusztus 20-án, Szent István napján kelnek útra, ám ez az időpont nincs kőbe vésve. A gólyák viselkedéséből bizony őseink még a tél időjárását is meg tudták jósolni. Mutatjuk, mi vár ránk a népi megfigyelés alapján.

A fehér gólyák augusztusban csapatokba verődve gyülekeznek és lakmároznak, ezzel is készülve a hosszú útra, amit meg kell tenniük, mielőtt elérik Afrika partjait. A gólyák vonulása önmagában is nagyon érdekes, ráadásul még a közelgő tél időjárására is következtetni lehet belőle. Ha kíváncsi vagy az érdekességekre és arra, mi vár rád télen, olvasd el cikkünket.

Gólya Roadshow, fehér gólya gyűrűzés Bokodon (17)
Egy fehér gólya 8-10 órát is képes repülni egy nap Fotó: Flajsz Peter

A hazánkban fészkelő fehér gólyák nagy része az augusztus 20-a körüli napokban kezdi meg vonulását, és a fiatal példányok képesek akár napi szinten 8-10 órát is repüléssel tölteni. A vonulást a fiatal gólyák kezdik meg, a tapasztaltabbak sereghajtóként később kelnek útra. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) szóvivőjét, Orbán Zoltánt kérdeztük a fehér gólyák szokásairól.

A fehér gólyák alapvetően augusztus 20-a körül kelnek útra, de előfordult már, hogy hetekkel korábban elmentek, mert elfogyott a táplálék

 — magyarázza lapunknak a szakember, aki azt is elárulta, hogy bár jelenleg nincs műholdas nyomkövetővel ellátott fehér gólya hazánkban, a megfigyelések alapján a vonulást idén is a megszokott időben kezdik meg a gólyák néhány kivételtől eltekintve, akik megkockáztatják a hazai áttelelést. A népi megfigyelés úgy tartja, hogy ha a gólyák hamar útra kelnek, hideg lesz a tél, azonban ha a szokott időben kezdik meg a vonulást, enyhe télre lehet számítani. Ha hihetünk őseink megfigyeléseinek, a téli hónapok enyhe időt ígérnek, hiszen a fehér gólyák nagy része még nem indult el a tengeren túlra. Na de mit gondol erről a szakember?

Orbán Zoltán ornitológus-04
Orbán Zoltán, az MME szóvivője szerint idén is időben vonulnak délre a fehér gólyák Fotó: Nemeth Andras Peter  / Szabad Föld

Ha régen alkalmas is volt a természet arra, hogy az időjárásra következtessenek belőle, ma már biztosan nem az. A klímaváltozás miatt a telek enyhék, így egyre több példány — 2004/2005 tele óta 10- 30 — marad itthon, hiszen akad bőven táplálék a téli hónapokban is

 — zárja gondolatait Orbán Zoltán, aki szerint ma már semmiképp nem érdemes felülni a népi jóslatoknak. Azért azonban mindenképp érdemes szurkolni, hogy az itt maradt példányok gond nélkül átvészeljék a téli időjárás viszontagságait attól függően, hogy enyhe vagy viszonylag cudar idő lesz hazánkban.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek