Ünnep

Ilyen volt az államalapítás ünnepe az elmúlt évtizedekben - galéria

GUY

Létrehozva: 2024.08.20.

Augusztus 20-a a magyar nemzet legnagyobb ünnepe, amely egyben a legrégebbi ünnepnapunk is. Az évszázadok alatt sokszor változott, hogy mit is ünneplünk augusztus 20-án.

Szent István király napja, azaz augusztus 20-a az egyik legrégebbi és egyben legnagyobb nemzeti ünnepe Magyarországnak. Ez a nap a keresztény magyar államalapítás, egyben a magyar állam ezeréves folytonosságának emléknapja. Még uralkodása ideje alatt I. István király avatta ünnepnappá augusztus 15-ét, azaz Nagyboldogasszony napját, illetve szintén augusztus 15-én ajánlotta fel az országot Szűz Máriának. Az ünnepi dátumot aztán Szent László király tette át augusztus 20-ára. Ennek oka az volt, hogy 1083-ban VII. Gergely pápa hozzájárulásával ezen a napon emeltették oltárra I. István relikviáit Székesfehérváron - írja a Wikipedia. Ez jelentette gyakorlatilag István király szentté avatását.

augusztus 20 ünnep vízi- és légiparádé Duna Budapest
Augusztus 20-i, ünnepi vízi- és légiparádé a Bem rakpart előtt, Budapesten. A háttérben a Szent Ferenc sebei templom és az egykori ferences kolostor. Fotó: Kristek Pál / Fortepan

Mivel Szent István a független magyar állam szimbólumává vált, ezért az 1848-1849-es szabadságharc leverése után hosszú ideig, egészen 1860-ig nem szabadott ünnepelni augusztus 20-át. 1891-ben Ferenc József nyilvánította az ipari munkások számára is munkaszüneti nappá augusztus 20-át, 1895-ben pedig a belügyminiszter rendelte el, hogy ezen a napon fel kell lobogózni a középületeket címeres zászlóval.

Augusztus 20-a egészen 1945-ig volt nemzeti ünnep, majd István ereklyéjét a Szent Koronával együtt a második világháború végén a nyilasok Nyugatra szállították. A Szent Jobb 1945. augusztus 18-án tért haza Ausztriából Budapestre, míg a Szent Korona csak 1978-ban került haza az Egyesült Államokból.

A kommunista rendszer megtűrte az ünnepet, de annak vallási és nemzeti tartalmát nem vállalta fel, ugyanakkor a betiltását sem látta célszerűnek, ezért tartalmilag változtatott rajta. Először az új kenyér ünnepének nevezték el augusztus 20-át, majd az új alkotmány hatályba lépését, mint új, szocialista államalapítást időzítették erre a napra, 1949-ben. Egészen 1989-ig az alkotmány napjaként ünnepelték augusztus 20-át.

A rendszerváltozással felelevenedtek a régi tradíciók, köztük a Szent Jobb-körmenet is, majd végül az 1990-es, első szabad választások nyomán létrejött Országgyűlés 1991-ben Szent István napját nyilvánította a Magyar Köztársaság hivatalos állami ünnepévé.

A képre kattintva galériánkban megnézheti, hogyan ünnepelték az elmúlt évtizedekben augusztus 20-át!

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek