Dübörög a nyár, ilyenkor különösen jólesik beülni kedvenc kávézónkba egy hűsítő italra, vagy egy hangulatos étteremben elfogyasztani a vacsorát. Örök kérdés, hogy milyen módon és milyen összeget illik adni a pincérnek.
1.
Rajta van a számlán!
Fontos, hogy a szervízdíj nem egyenlő a borravalóval! Mértékét a vendéglátóhely szabadon határozhatja meg, de köteles feltüntetni az étlapon. Előnye, hogy kedvezményes adózású, és nem csak a felszolgáló, hanem a vendéglátóhely mindegyik dolgozója részesül belőle - írja a Fanny magazin.
Mégis mennyi az annyi?
A borravaló a szervízdíjjal ellentétben nem kötelező, ez egyfajta köszönet a jó kiszolgálásért vagy a minőségi szolgáltatásért. A mértéke országonként eltérő, ezért ha külföldre utazunk, érdemes előre megismerni a helyi szokásokat. A legtöbb európai országban, így például hazánkban is 10-15 százalék a borravaló összege.
Készpénz vagy kártya?
Nem mindegy, hogy a borravaló hogyan kerül kifizetésre, készpénzben vagy bankkártyával, valamint, hogy a számlával együtt vagy külön adjuk át, mivel ez hatással lehet az adózási kötelezettségekre is. Ha nem vagyunk biztosak a helyi szokásokban, nyugodtan kérdezzük meg a pincértől, hogyan adhatjuk át a borravalót.
Rendezzük inkább külön!
Ha készpénzben adnánk borravalót, célszerű azt a végösszegtől elkülönítetten, közvetlenül a pincérnek átadni. Így nagyobb az esélye annak, hogy a teljes összeget a felszolgáló kapja, és adó- és járulékmentesen juthat hozzá.
Készüljünk fel erre is
Sok helyen nem fogadnak el kártyás borravalót, ennek oka lehet, hogy legtöbb esetben adó- és járulékfizetési kötelezettséggel jár. Jobb felkészülni az ilyen esetekre, ezért érdemes kisebb címletekben készpénzt is magunknál tartani. Ráadásul néhány helyen kártyás fizetés esetén szervízdíjat is felszámíthatnak.
Hogyan osszuk kétfelé?
Ha a számlát és a borravalót nem a felszolgáló pincérnek, hanem a fizető pincérnek kell fizetnünk, megtehetjük, hogy a borravaló egy részét a számla fizetésekor a főpincérnek adjuk, és egy külön összeget pedig rajta keresztül vagy közvetlenül a pincérnek adjuk át, ezzel megköszönve a munkáját.
Tegyük a közösbe!
Van megoldás arra is, ha a vendéglátóhely összes dolgozóját szeretnénk jutalmazni a kiváló munkáért. A legtöbb étteremben a pénztárnál található egy erre a célra elkülönített tároló, ahová betehetjük a kívánt összeget.
Számít a gyorsaság
Egyre gyakoribb, hogy az éttermek házhoz szállítást is vállalnak. Ha rossz az időjárás vagy a szállítási idő nagyon gyors volt, a szokásos 10 százalékon felül adhatunk egy kicsit többet is a futárnak. Néhány cégnél online fizetés során előre meghatározhatjuk a borravaló összegét, de természetesen a kiszállítás végén is adhatjuk, ha elégedettek vagyunk.
Hagyjuk ott az aprót!
Az önkiszolgáló büféknél, például a lángososnál vagy a fagyizónál nem szokás borravalót adni, de ha elégedettek vagyunk a kiszolgálással és a minőséggel, akkor megköszönhetjük a munkájukat. Az ilyen helyeken kisebb összegek is megfelelőek, akár 5 százalékot is adhatunk, vagy fizetéskor kerekítsünk felfelé.
Szöveg: Reiter Georgina
forrás: www.gvh.hu