Segítség

„Acetonos volt a lehelete” – járókelő mentette meg a szívbeteg nyugdíjas életét

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.08.15.

Belegondolni is szörnyű, mi lett volna az idős asszonnyal, ha nem sietnek a segítségére. A 70 év körüli asszony délelőtt indult el otthonról, ám a kánikula csapdájába esett.

Egy asszony a budapesti Havanna lakótelepen sétált, amikor a hőségben émelyegni kezdett. Végül egy utcasarkon terítette le a szervezetét a meleg – annyira rosszul lett, hogy egy tapodtat sem tudott mozdulni. Mégsem segített neki sokáig senki.  

Az idős nő órákig volt a tűző napon /
Az idős nő órákig volt a tűző napon - Képünk illusztráció / Fotó: Madrolly /  GettyImages

„Ott állt a tűző napon!”

Augusztus 13-án, kedden délután végül egy anyuka és a kislánya vette észre, hogy baj van. Füstösné Daskó Zsuzsanna a 8 éves kislányával, Aisa-val sietett a közeli Üllői úti bankba, amikor kiszúrták, hogy valami nincs rendbe. Az idős nő a Margó Tivadar utcai buszmegállóval szemben, az utcasarkon küzdött a hőséggel. Forgalmas környéken lett rosszul, ám senki nem ment oda hozzá- egészen addig, amíg az anyuka a kislányával oda nem ért.

- Sétabot volt a kezében. Először azt gondoltam, hogy vár valakit. De nem. Amikor visszafelé jöttünk a bankból, még mindig ott volt. Negyven perc után is ott állt a tűző napon és mozdulni sem tudott! - idézte fel a Borsnak a történteket a 43 éves anya.

Az idős nő a botjára támaszkodva próbált talpon maradni. Zsuzsannáék, amikor rájöttek, hogy bajban van, odarohantak hozzá, és rögtön egy másik járókelő is követte példájukat. Amikor odaértek, az anya aggódni kezdett.

- Velem volt a kislányom, nem akartam, hogy azt lássa, meg vagyok rémülve, ezért ezt nem mutattam. Tudtam, hogy mit kell tennem – mondta Zsuzsanna.

Egy helyben állt és imbolygott! Támaszkodott a botjára. Amikor megfogtam a szintén odasiető nő segítségével,  éreztem, hogy acetonos a lehelete. Tudtam, hogy ez a kiszáradás egyik jele!

- folytatta az anya.

A család összefogott: Aisa elővette a vizes palackot, az anyukája pedig megitatta gyorsan az idős nőt. Mint kiderült, a nyugdíjas délelőtt tíz óra óta kint volt a kánikulában.

- Azt mondta, volt egy sztrókja és szívbeteg is! Nekem is volt sztrókom, így tudtam, ez nem játék. Órák óta a napon volt! - tette hozzá Zsuzsanna.

„Azonnal kocsiba ült és indult”

Próbáltak segítséget kérni: Zsuzsanna kiállt az úthoz és intett az autósoknak – de most sem állt meg senki az idős asszonyt láttán sem. Zsuzsanna gyorsan döntött: telefont ragadt.  

Három autósból egy se segített! Felhívtam a férjemet. Ő állandó éjszakás műszakban dolgozik kamionosként és épp aludt. Nem gondolkodott. Amint elmondtam, hogy nagy a baj és jönnie kellene egy néninek segíteni, egy percig sem habozott.  Azonnal kocsiba ült és indult!

 - mondta az anya.

Szerencsére Zsuzsanna férje gyorsan odaért hozzájuk. A nyugdíjast már alig tudták beültetni az autóba. 

- Csak segítséggel tudott megmozdulni. Hazavittük és felkísértem a lakásba. Azonnal leültettem és megint adtam neki inni – folytatta Zsuzsanna.

Az anyuka bekopogott az idős nő szomszédjához és újabb segítséget kért. 

- A néni a két fiával él, de ők nem voltak otthon, ezért a szomszédja hívta az egyiküket. Amint megtudta, mi történt, rohant hazanyugtázta az anya, akit felháborított, min kellett átmennie az asszonynak, ezért az interneten vonta kérdőre azokat, akik nem segítettek a nyugdíjasnak.

Tényleg így képesek emberek elmenni a segítségre szoruló ember mellett? Nem részeg, nem csöves! Egy idős néni, aki rosszul lett ebben a hőségben. Döbbenet!

 - fogalmazott Facebook-bejegyzésében a nő, lapunknak hozzátéve: elszomorítja, hogy az emberek nem figyelnek oda a másikra – legyen szó idősről vagy fiatalról. 

A szakemberek hangsúlyozzák: a jelenlegi hőségben lehetőleg senki ne induljon útnak déltájt, a legnagyobb hőségben és csak az elengedhetetlenül szükséges időt töltsük az utcán, hiszen a beton is ontja magából a hőt, ezért egy lakótelepen akár 40 foknál is melegebb lehet a levegő. Különösen a szív- és érrendszeri betegek tartózkodjanak a fizikai megerőltetéstől a hőségben és ne menjenek a napra délelőtt 10 és délután 4 óra között.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek