Tűzvész

Lángokban az ország: a pokoli kánikula tucatnyi helyen okozott tüzet – galéria

Bors

Létrehozva: 2024.08.31.

Olyan is akadt, ahol az aljnövényzet, egy erdő, egy traktorgumi vagy éppen néhány vasúti talpfa gyulladt ki a nagy melegben.

A brutális hőségben nemcsak egyre nagyobb a szárazság, de egyre gyakrabban keletkeznek olyan tüzek, amikkel egyáltalán nincs könnyű dolga a tűzoltóknak. Csak az utóbbi közel 2 napban több olyan esethez riasztották őket, ahol a száraz aljnövényzet, a szemét, az erdő, a már nem használt vasúti talpfa vagy éppen a traktor gumija kapott lángra. Most mutatunk néhány olyan esetet, ahol az utóbbi napok, hetek kánikulája okozhatta a fő problémát.

kánikula, tűzeset,
Alig több mint két nap alatt rengeteg szabadtéri tűzesethez riasztották a katasztrófavédelem munkatársait Fotó: Bors

1. Kigyulladt egy hétvégi ház Szolnokon

Kigyulladt egy lakatlan hétvégi ház Szolnok külterületén, Alcsipusztán, a Görbe utcában. Az ingatlan teljes terjedelmében égett, amikor a szolnoki hivatásos tűzoltókat riasztották, akik három vízsugárral eloltották a lángokat augusztus 31-én hajnalban - közölte a Katasztrófavédelem.

2. Kerti tároló gyulladt ki Szombathelyen

Augusztus 30-án délután kigyulladt és teljesen leégett egy kerti tároló Szombathelyen, a Síp utcában. A város hivatásos tűzoltói egy vízsugárral eloltották a lángokat.

3. Kiszáradt növényzet égett Balatonudvari közelében

Augusztus 30-én péntek délután Balatonudvari és Vászoly között mintegy kétezer négyzetméteres területen égett a kiszáradt növényzet. A tűz tovább terjedését szerencsére sikerült megfékezni - adta hírül a Veszprém vármegyei rendőrség.

kánikula, tűzeset,
Augusztus 30-ai tűzeset Balatonudvari és Vászoly között. Több ezer négyzetméternyi terület égett Fotó: Veszprém vármegyei rendőrség / Facebook

4. Tűz Bátonyterenyén

Tűzesethez riasztották a Bátonyterenyei katasztrófavédelem munkatársait 2024. augusztus 30-án, a Mátra lakótelep mögötti területen keletkezett tűz miatt. Az oltás még a péntek délutáni órákban is tartott, amikor arra kérték a közeli ingatlanok lakóit, hogy zárják be ablakaikat, a terjengő füst miatt!

kánikula, tűzeset,
Augusztus 30-án gyulladt ki a Mátra lakótelep mögötti rész Bátonyterenyén Fotó: Köztér Bátonytenyere / Facebook

5. Garázs égett Csongrád közelében

Kigyulladt egy garázs Csongrádtól nem messze, Bokros külterületén, a Gyója tanya közelében. A lángok egy fóliasátort is elértek, melyben motorokat és bicikliket tároltak. Egy körbála is meggyulladt, illetve a körülötte lévő aljnövényzet is. A tüzet észlelő, a tűzoltókat kihívó embereknek hála nem történt nagyobb baj. A közelben sok éghető anyag és épület volt ugyanis, melyektől a tüzet időben sikerült elkülöníteni. A csongrádi és a szentesi hivatásos tűzoltók három vízsugárral oltották el a lángokat.

6. Több helyen is lángra kapott az avar Kőbányán

Augusztus 30-án kora délután két, egymáshoz közeli helyszínen is kigyulladt az összehordott szemét, valamint az avar és a gaz Budapest X. kerületében, Kőbányán. A Pongrácz úton, a vasúti töltés oldalában mintegy ötven, a Horog utcában pedig öt-hat négyzetmétert érintettek a lángok, amelyeket viszonylag hamar eloltottak a fővárosi hivatásos tűzoltók.

7. Lángolt az aljnövényzet Nagybaracska közelében

Aljnövényzet égett egy erdőben, Nagybaracska közelében, az 51-es főút mellett augusztus 30-án. A lángok mintegy ezerötszáz négyzetméternyi területet érintenek. A bajai és a nagybaracskai hivatásos tűzoltók négy vízsugárral oltották a lángokat.

8. Vasúti talpfák égtek Gyula közelében

Meggyulladtak a használaton kívüli vasúti talpfák augusztus 29-én délután, Kötegyánban, a vasúti sínek mentén. A gyulai hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével eloltották az égő talpfákat, majd átvizsgálták a területet. Jelentős anyagi kár szerencsére nem keletkezett.

kánikula, tűzeset,
Használaton kívüli vasúti talpfák gyulladtak meg Gyula közelében Fotó: Katasztrófavédelem / Facebook

9. Traktorgumi kapott lángra Orosházán

Kigyulladt az elszáradt aljnövényzet és egy kidobott traktorgumi augusztus 29-én, délelőtt, Békés vármegyében, Orosházán, a Kosztolányi Dezső utcában. A helyi hivatásos tűzoltók két vízsugár segítségével eloltották a tüzet, majd átvizsgálták a területet. A tűz a tűzoltók gyors és határozott fellépésének hála a közeli épületekre nem terjedt át.

kánikula, tűzeset,
Kidobott traktorgumi kapott lángra augusztus 29-én Orosházán Fotó: Katasztrófavédelem / Facebook

10. Bálák égtek Kéleshalom külterületén

Augusztus 29-én kigyulladt egy harminc körbálából álló kazal Kéleshalom külterületén. A kiskunhalasi hivatásos és a jánoshalmi önkormányzati tűzoltók két vízsugárral megakadályozták a tűz tovább terjedését. A rajok felügyelet mellett égették le a bálákat. A munkálatokat segítette a kiskunhalasi vízszállító és egy erőgép is.

11. Erdős terület égett Tolnanémedin

A tűzoltóknak augusztus 29-én estére sikerült megfékezniük a délutáni lángokat Tolnanémedi külterületén, a Rákóczi utca közelében, ahol kigyulladt egy akácos. Megközelítőleg három hektárra terjedt ki a tűz, amelyhez a sárbogárdi és a paksi hivatásos, valamint a simontornyai önkéntes tűzoltókat riasztották. 

12. Az erdő aljnövényzete gyulladt ki Lajosmizsén

Lángra kapott egy erdő aljnövényzete Lajosmizse és Nagykőrös között, a Bartal dűlő közelében csütörtökön délután. Több hektárra terjedt ki az augusztus 29-ei tűz, amelyhez a kecskeméti hivatásos és a lajosmizsei önkormányzati tűzoltókat riasztották. 

13. Erdőre terjedtek át a lakóautó lángjai Egernél

Kigyulladt és teljes terjedelmében ég egy lakóautó, valamint egy faház Eger határában, a 25-ös főút közelében. Zárt területen, mintegy hatvan-hetven négyzetméterre terjed ki a tűz, amely egy fenyvesre is átterjedt. Mintegy tíz négyzetméteren egy fenyvest is érintett a tűz, amelyet az egri hivatásos tűzoltók fékeztek meg.

Mindez csupán az utóbbi közel két nap tűzeseteinek azon eseteit tartalmazza, ahol nagy valószínűséggel a kánikula is hozzájárult a tűz terjedésének. Éppen ezért fontos, hogy ügyelj arra, hogy ne dobj el semmi szemetet, égő cigarettát, vagy olyan tárgyat, mely a folyamatos hőségben, a tűző napon kárt és veszélyt okozhat!

Az alábbi képre kattintva az utóbbi pár nap tűzeseteinek nyomait láthatod:

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek