Pecarovat

Lévai Ferenc: A halpusztulás miatt nem lesz áremelés!

K. D.

Létrehozva: 2024.08.30.

Több mint 800 ezer horgászigazolvánnyal rendelkező pecás van Magyarországon, és ez a szám egyre csak növekszik. A Bors hetente jelentkezik horgászrovatával, amellyel még több embert kívánunk kicsalni a tó- vagy folyópartra. Ezúttal a forróság miatti halpusztulással foglalkozunk.

Sokkolta a közvéleményt az, hogy tömegesen pusztulnak a halak több vízben, köztük a Kis-Balatonon és a Holt-Körösön is. A nyári forróságban nemcsak a vizek szintjei csökkennek drasztikusan, hanem a tavak hihetetlen mértékű felmelegedése miatt oxigénhiány alakul ki, ez okozza a tömeges halpusztulást.

Megfulladnak a halak

Lévai Ferenc, az Aranyponty Zrt. vezérigazgatója, a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet (MA-HAL) szóvivője elárulta: ilyen problémával még sosem találkozott a magyar halászati ágazat, hogy tartósan 30 fok felett van a vizek hőmérséklete.

Busa-Levai Ferenc-14-CZ
Lévai Ferenc szerint nem drágulnak a halak karácsonykor Fotó: Bors

– Emiatt – különösen hajnalban – nagyon kevés az oldott oxigén a vízben. Külön probléma, hogy megjelent a kék alga, ami óriási mennyiségben köti meg a nitrogént. Ez a növény gombamód szaporodik, mert sem a planktonok, sem pedig a halak nem fogyasztják. Úgymond elsivatagosítja a vizet. 

Ha pedig ez még nem lenne elég, a meleg hatására a tavak fenekén lévő iszap elképesztő mennyiségű gázt termel, ami kicsapódik. Ha ezt „benyeli” egy hal, akkor úgy jár, mint az a szőlősgazda, aki a bor forrása alatt megy le a pincébe, a szén-monoxidtól megfullad

 – fogalmazott a Borsnak Lévai Ferenc.

Nem hárítják a fogyasztókra a kárt

A nemzet halászának is becézett szakember kiemelte: óriási a kár, így idén ősszel jóval kevesebb halat tudnak termelni a gazdaságok, mint egy évvel korábban.

Halvásár
A szakember szerint így is jut majd mindenkinek ponty Fotó: Mediaworks

Áremelés viszont biztosan nem lesz!

 Sajnos a hal nem tartozik az alapélelmiszerek közé, csak a tudatos vásárlók fogyasztják rendszeresen. Emiatt nem emelhetünk árat, hiszen a jelenleginél is jobban csökkenne a halfogyasztás. Abban reménykedünk, hogy a mezőgazdaság többi ágazatához hasonlóan kapunk katasztrófasegítséget az államtól – mondta a szakember.

Eltűnhet a csuka

Lévai arról is beszélt, hogy más mezőgazdasági ágazattal ellentétben a halgazdaságoknál nem lehet áttérni „szárazságtűrőbb” fajtákra, így csak reménykedni lehet, hogy a jövő év hűvösebb lesz, mint az idei. 

l@plcsuka1
Eltűnhet a csuka a hazai vizekből Fotó: Mediaworks

Sajnos Közép-Európa jellemző halfajait nem tudjuk lecserélni más, trópusibb fajtákra. 

Viszont már most tapasztalható, hogy átrendeződik az őshonos fajták aránya. A csuka például egyáltalán nem bírja a forróságot. Sajnos kikopik a magyar halfaunából. A harcsa viszont imádja ezt a meleget. Minden vizünk „elharcsásodik”.

 Ez abból a szempontból jó hír a horgászoknak, hogy sok és hatalmas példányokat foghatnak majd belőlük pár éven belül. A süllő megfelelő vízmélységnél átvészeli a kánikulát. A ponty a harcsához hasonlóan kedveli a meleget, így ez a halfaj is gond nélkül átvészeli majd a nyarakat. A keszeggel viszont más a helyzet. Egyre nehezebb megtermelni, mert érzékeny hal, ráadásul a csukához hasonlóan nagyon nem bírja a forróságot – zárta Lévai Ferenc. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek