Hivatás

Ők aztán tűzrőlpattant hölgyek! Veszélyes, de szép szakmájuk van

Létrehozva: 2024.08.20.

Idén 18 helyen vesznek részt a tűzijátékok előkészítésében, többek közt a fővárosi, minden eddiginél látványosabb fényjátékon is dolgoztak: anya és három lánya szeret örömet szerezni az embereknek.

Világszínvonalú lesz az idei főváros tűzijáték, állítja Leskovicsné Tóth Mária pirotechnikus, aki részt vett az előkészületekben, de három lányával együtt idén összesen 18 tűzijátékot készítettek elő.

Leskovicsné Tóth Mária a békéscsabai tűzijáték előkészítése közben nyilatkozott lapunknak  Fotó: Szabolcs László

Mária a férjétől és a testvéréről tanulta el a pirotechnikát, amikor Magyarországon kezdtek divatba jönni a tűzijátékok és fényjátékok, férje az elsők között kezdte ezt a szolgáltatást, 1993-ban lett egyéni vállalkozó. A lányaik már ebben nőttek fel. 

Amior még együtt lehetett a család: Mária, István, Éva, Angéla és Eszter / Fotó: Olvasói

2018-ban azonban István váratlanul, mindössze 54 évesen itt hagyta a családját: sztrókot kapott, ami elvitte őt. A vállalkozást felesége és lányai örökölték. Szerencsére addigra már mindannyian beletanultak a pirotechnika világába és úgy döntöttek, tovább viszik István örökségét. Bár a lányok mással is foglalkoznak, csúcsidőszakban besegítenek, hiszen mindhárman szakképzett pirotechnikusok.

A békéscsabai tűzijáték előkészítésében is részt vettek  Fotó: Szabolcs László

 Mária szerint a tűzszerész szakmát férfiasnak tartják, pedig megvan az előnye annak is, ha nők végzik ezt a munkát, ami, ha betartják az előírásokat, nem veszélyes.

Szükség van kézügyességre, emellett a hölgyek szabálykövetőbbek, precízebbek, így talán a biztonság is nagyobb. Egy picit gyorsabbak vagyunk bizonyos munkákban, például az eszközöknek az elektromos bekötésében

- vélekedik Mária, aki lányaival boszorkányos ügyességgel szereli össze a pirotechnikai eszközöket.

"A lányoknak jobb a kézügyességük és precízebbek" Fotó: Szabolcs László

Mária a budapesti tűzijátékról is elárult részleteket. A mintegy 60 fős csapat, akik kidolgozták, majd kivitelezik a műsor menetét és az ahhoz szükséges pirotechnikai szakemberekkel és eszközökkel biztonságos körülmények között lebonyolítják azt, a szakma legjobbjai. Részt vesz ebben Mária öccse, Tóth Ferenc is, aki Máriához hasonlóan vegyész végzettséggel rendelkezik és 30 éve van a tűzijáték szakmában. 

Meghívásos alapon voltak már több rangos nemzetközi tűzijáték-versenyen, ahol a szakmai zsűri számtalan szigorú szempont alapján értékeli a teljes látványt. Montrealban, ahol a világ egyik legnagyobb presztízsű tűzijáték versenyét rendezik, ezüstérmet nyertek. A világ számos országába hívják, hogy egyedi tűzijáték-műsorokat tervezzen és bonyolítson le, a teljesség igénye nélkül Japánba, Mexikóba, vagy az Egyesült Államokba

sorolja Mária öccse, Ferenc és csapata sikereit. Mária elárult még egy érdekességet:

Egy amerikai szoftverfejlesztő cég készített egy olyan programfelületet, amellyel részletesen meg lehet tervezni egy ilyen monumentális tűzijáték-show legapróbb részleteit is. A budapesti tűzijáték pedig annyira látványos, hogy a vállalat szerette volna, ha ott tesztelik a terméket és mindezt Tóth Ferenc és csapata tervei és kivitelezése szerint. Ezzel a programmal dolgozott az idei tűzijátékon.

Remélhetően kegyes lesz az időjárás és meg tudják tartani időben a tűzijátékot. Azonban első a biztonság, ezért ha bármi kétség felmerül a biztonsággal kapcsolatban, az ünnepség rendezéséért felelős operatív törzs úgy fog dönteni, hogy elhalasztják a tűzijátékot, de akkor is megtartják majd egy későbbi időpontban. 

Nézd meg a Metropolnak a tűzszerész hölgyekről készült videóját:

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek