Tűz

„Rohantam a családomhoz!” - Pánikhangulat vidéken, centimétereken múlt István élete - Fotók

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.08.14.

Életük legborzalmasabb pillanatait kellett átélnie egy mozgáskorlátozott férfinek és a szomszédainak. A csanádpalotai férfi épp a házában tartózkodott, amikor hatalmas füst és óriási lángok csaptak fel a saját és a környező házak kertjében. Mire kiért, már mindenki pánikszerűen oltotta a lángokat.

A 73 éves Turcsik István két éve, 2022-ben veszítette el örök szerelmét, és azóta is nehezen viseli, hogy nincs már mellette élete másik fele. Ágnes és a testvére aggódni kezdtek az apjuk miatt: a mozgáskorlátozott férfi elhagyta magát, ezért a gyerekei minden követ megmozgattak, hogy lelket leheljenek az édesapjukba. Egy kertes házat vettek Istvánnak, ahol új életet kezdhetett: a kertben csicsergő madarak, a nyugalom rántotta ki a gyászból – mígnem egy szerencsétlen napon a kertjét ellepték a lángok. Centiken múlt, hogy az ő új élete a tűz martaléka legyen.

Ha a tűzoltók és a szomszédok nem cselekszenek időben, tragédia lehetett volna a vége /
Ha a tűzoltók és a szomszédok nem cselekszenek időben, tragédia lehetett volna a vége / Fotó: Bors olvasó

„A családom nagyon megijedt”

Több mint egy hét telt el a borzalmas nap óta, amikor a nyugdíjas férfi lánya, Turcsik Ágnes felidézte, mit kellett a testvérének és az apjának átélnie augusztus 4-én, vasárnap. István épp a házban volt, amikor hatalmas robajra lett figyelmes – tűz ütött ki a kertjében. Amikor a fiával kiértek, már tudták, nagyobb a baj, mint hitték: velük együtt öt kertben tombolt a tűz a Gyöngyvirág utcában.

- A szomszédok vették észre a tüzet, és a bátyám értesítette a tűzoltókat. Mindenki megijedt! Pánik volt, a szomszéd néni vödör vízzel, a bátyám pedig slaggal próbálta oltani a tüzet – idézte fel Ágnes, mit mondott neki a testvére. Ő épp nem volt a házban, amikor a tűz felcsapott.

Minden lángolt: a kerítések megolvadtak, a szomszédok egymással összefogva próbálták megfékezni a tüzet.

A családom nagyon megijedt, mert apa háza közvetlen veszélyben volt, 50 centiméteren múlt, hogy nem égett le

– folytatta Ágnes.

Három tűzoltóegység oltotta a lángokat /
Három tűzoltóegység oltotta a lángokat / Fotó: Bors olvasó

A tűzoltókat azonnal riasztották: a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság elmondta, három egység, két tűzoltó autó Makóról, egy pedig Mezőkovácsházáról sietett az utcába. Pillanatok alatt kiértek – ez volt Istvánék szerencséje. Ágnest a testvére délután négy óra tájban hívta, de addigra szerencsére már eloltották a tüzet.

- A bátyám telefonált nekem délután fél négy körül, hogy már eloltották a tüzet. Amint meghallottam, mi történt, rohantam a családomhoz! - vallotta be  a 44 éves nő.

Rejtély, mi történt

Mire odaért, borzalmas látvány fogadta: füstölgő kertek, szenes talaj, elkeseredett arcok, köztük Istváné. A család és a többi utcalakó is széttárt karokkal áll a történtek előtt. Ágnes a tűz után a közösségi médiában fakadt ki – ő azt gondolja, talán valaki megszeghette a jelenleg is tartó országos tűzgyújtási tilalmat. A katasztrófavédelem viszont a Borssal közölte, hogy erre utaló nyomokat a kertekben nem találtak.

- A tilalom megszegésével kapcsolatos körülmény nem merült fel. A tűz keletkezési oka ismeretlen – közölték.

De mégis akkor hogy keletkezett a tűz?

Senki nem látott semmit, hogyan gyulladtak ki a kertek, csak annyit, hogy már minden lángolt!

- mondta Ágnes, aki egy dolognak örül: bár az apja kertje leégett, de szerencsére senki nem sérült meg.

Rejtély, hogy keletkezett a tűz /
Rejtély, hogy keletkezett a tűz / Fotó: Bors olvasó

- Hálát adok az égnek, hogy nem lett ennél nagyobb baj! Szerencsére nem terjedt el jobban a tűz, és nem kapott lángra édesapám otthona – mondta István lánya.

Kertes házat szerettek volna, ahova István békében félrevonulhat, de a szép udvart most hamu borítja, és szénné égett fű teríti be.

- Amióta anyu elhunyt, apu nagyon magába fordult, elhagyta magát, és a kert kicsit feltöltötte, amikor épp kint volt. A tűz elpusztította azt, ami kikapcsolta őt, a kertet! - zárta szavait szomorúan Ágnes, azt remélve, egyszer kiderül az igazság, miért keletkezett a tűz.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek