Kór

Ritka betegség teszi pokollá az életét: a saját ciklusára allergiás a fiatal édesanya

Létrehozva: 2024.08.19.

Eleinte senki sem tudta, mi okozza a tüneteket. A fiatal nő csak annyiban volt biztos: szörnyű kínokat él át.

Saját menstruációjára allergiás egy fiatal édesanya. Ez egy rendkívül ritka állapot, így aligha meglepő: amikor az első tünetek megjelentek, az orvosok mindenre gondoltak, csak erre nem. Csak hónapok múlva, amikor a fájdalom már többször tért vissza, jött rá a nő, mi is lehet szenvedésének oka. Ha azonban ő nem világosodik meg, ki tudja, még meddig kezelték volna ekcémával és mással – a dokik ugyanis teljességgel a sötétben tapogatóztak. A Londonban élő, 28 éves Georgina Jelley idén tavasszal, jelesül áprilisban váltott a korábbi fogamzásgátló módszer helyett spirálra. Nem sokkal később azonban szörnyű kiütések jelentek meg elsősorban a szemhéján. Azonnal kórházba sietett vele, ahol ekcémára gyanakodtak és szteroidokat adtak neki. A kiütés egy idő után elmúlt – hogy aztán három héttel később újra visszatérjen, sokkal erősebben, valamint fejfájással kiegészülve.

Georgina Jelley
Georgina Jelley pokoli kínokat élt át, és fogalma sem volt, mitől

Georgina ekkor egy krémet kapott a szemére, mivel közölték vele: ilyen hamar az előző kúra után nem kaphat ismét szteroidokat. A krém azonban csak rontott a helyzeten. Ekkorra már a szemhéja teljesen elgyengült, ami kihatott a látására is, a fejfájás pedig egyre kegyetlenebbé vált. Számos vizsgálatot elvégeztek az egygyermekes édesanyán, de minden lelet negatív lett. Pedig már agytumorra is gondoltak, de végül mindenki arra jutott: ez bizony mégiscsak ekcéma lesz. Georgina hiába állította: biztos benne, hogy nem az... 

Aztán a tünetek ismét elmúltak, hogy aztán három hét múlva újra visszatérjenek. Ekkor esett le a nőnek: a ciklusával szinkronban jön elő mindig, gyakorlatilag a peteérése okozza az allergiás tüneteket. Mint kiderült, egy rendkívül ritka betegségben, progeszteron hiperérzékenységben szenved – írja a The Sun.

Szörnyű volt. Tudtam, hogy allergiás vagyok valamire, de fogalmam sem volt, hogy mire. Olyan fájdalmas volt, hogy aggótam, valami nagyon komoly baj van. Meglepődtem, amikor kiderült az állapotom. Azt mondták, nagyon ritka, de lehet, hogy annyira nem is, csak az emberek nem tudják, hogy nekik is ez van 

– magyarázta Georgina, aki azóta egy másik fogamzásgátló módszerre, hosszútávú fogamzásgátló injekcióra váltott, mely végül megoldotta a problémát.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek