Jó ha tudod!

Tudtad, hogy a szabadstrandos fürdőzésnek is vannak szabályai? Itt vannak a legfontosabbak!

N.T.

Létrehozva: 2024.08.17.

A strandok belépődíjai évről évre emelkednek, ezért sokan az ingyenes szabadstrandokat választják pihenésük helyszínéül. Ám a szabad fürdőzésnek is vannak szigorú szabályai, amelyeket, ha nem tartunk be, komoly pénzbírságra számíthatunk – hívja fel a figyelmet Dr. Sáfrány Írisz Zsófia ügyvéd.

1. Figyeljük a táblát!

Nyílt vizekben fürödni csak azokon a helyeken szabad, amelyek nem esnek tiltó rendelkezés alá, illetve kijelölt fürdőhelynek minősülnek. A fürdési tilalmat egy 60×30 cm méretű táblával jelölik, amelyen kék hullámzó vízben egy fekete felsőtest látható, átlósan áthúzva. Tiltó tábla nélkül is tilos fürdeni például hajóútban; hajóutat és hajózási akadályt jelző bóják, nagyhajók, úszó munkagépek és fürdés célját nem szolgáló úszóművek 100 méteres körzetében - írja a Fanny magazin

Fotó: Balogh Zoltán

2. Ellenőrizzük a minőséget!

Nem minden természetes víz alkalmas fürdésre, ezért még az indulás előtt ellenőrizzük a víz minőségét a Nemzeti Népegészségügyi Központ honlapján található országos fürdővízminőségi térképen. Ha a kiválasztott strand vízminősége nem megfelelő, tilos benne fürödni, mert veszélyes lehet az egészségre.

3. Amikor a vihar közeledik

Akár a Balatonon, a Velencei-tónál, a Tisza-tónál vagy a Fertő-tónál nyaralunk, figyeljük folyamatosan a viharjelzéseket. Elsőfokú viharjelzés esetén a viharjelző lámpa percenként 45-öt villan; ilyenkor csak a parttól számított 500 méteren belül szabad tartózkodni. Másodfokú viharjelzés esetén a berendezés percenként 90-szer villan fel; ilyenkor tilos bemenni a vízbe, mert életveszélyes.

4. Óvatosan az alkohollal!

Csak annyian szálljunk be a vízibiciklibe, amennyi engedélyezett. Indulás előtt vegyünk fel mentőmellényt és óvatosan fogyasszunk alkoholt. Bár a nem gépi meghajtású vízi járművek vezetésekor nincs zéró tolerancia, de ha az alkohol mértéke meghaladja a 0,5 gramm/liter véralkohol-koncentrációt vagy a 0,25 milligramm/liter légalkohol-koncentrációt, pénzbírságot kaphatunk.

5. Kedvencek a vízben!

Ha kedvencünket is magunkkal vinnénk, jó, ha tudjuk, hogy kutyánk csak olyan helyen pancsolhat, ami nem kijelölt fürdőhely, és ahol nincs tábla, amely tiltja az állatok fürdetését. Bár sok szabadstrand nem kifejezetten kutyabarát hely, néhány helyen táblák jelzik, hol csobbanhat egyet a kedvencünk.

6. Fürdés a csillagok alatt

Rossz hír az éjszakai fürdőzés szerelmeseinek, hogy éjszaka és korlátozott látási viszonyok között tilos fürdeni, kivéve, ha a vízfelület megvilágított, de ebben az esetben is legfeljebb a mély víz határáig. Jól gondoljuk meg, hol mártózunk meg, mert a tiltott fürdés szabálysértési kategória, mely esetén a helyszíni bírság összege 6500 forinttól 65 ezer forintig terjedhet.

1.Vigyázzunk az értékekre

Ha csupán a törölközővel takarjuk le az értékeinket, ne csodálkozzunk, ha lábuk kél. Jobb ötlet, ha a pénzünket egy kisebb nyakba akasztható tokba, míg a nagyobb értékes tárgyakat, például a fényképezőgépet vagy mobilunkat vízálló hátizsákba is tehetjük.

2. Vágjuk ki az oldalát

Vágjuk ketté egy üres naptejes flakon hátulját, és ebbe rejtsük az okostelefont, az iratokat és a készpénzt.

3. Drága minden falat

Alkalmi széffé alakítható a csipszes doboz. Tegyük a pénzt nejlonba, majd rakjuk a nasi aljára. Hasonló álca az üres üdítős doboz is, melyet kissé össze is nyomhatunk.

4. Rejtsük a pelenkába

A legjobb rejtekhely a tépőzáras, eldobható pelenka, hiszen senkinek nem jutna eszébe a pelenkacsomagban kutatni az értékeink után. Arra vigyázzunk, nehogy kidobjuk véletlenül!

5. Zárjuk széfbe!

Manapság ötletes rejtett tárolókat is vásárolhatunk az értékeink megóvására. Ezek közül igen népszerű a kulcsok elrejtésére szolgáló kőrekesz, vagy a könyvet álcázó hordozható széf.

6. Mi van a kalap alatt?

Ha kevés papírpénz van nálunk, akkor a fejünkön lévő kalapunk alá is tehetjük. Aki igazán kreatív, a sapkába varrhat egy rejtett zsebet is.

7. Pattintsuk le a tetejét

Nincs olyan tolvaj a világon, aki a fürdőszobai fésűkben keresné a pénzt. Pattintsuk le a hajkefe fedelét, majd tegyük bele a pénzt vagy az apró ékszereket, kulcsokat.

8. Tegyük hűvösre!

A hűtőtáska is jó rejtekhely, hiszen a tolvajoknak nem lesz idejük kutatni benne. Az viszont nem lenne jó, ha zsírosak lennének az értékeink, ezért a legfontosabb dolgokat rakjuk egy műanyag dobozba és tegyük az élelmiszerek alá.

9. Üljünk a pénzen

Varrjunk a pléd sarkához egy kisebb zsákocskát, és ebbe rejtsük a laposabb értékeket, például a telefont vagy az iratainkat. Így a tolvajok hiába viszik el a táskát, biztosan nem találnak benne semmit.

10. Ássuk el a földbe

Szerezzünk be egy földbe csavarható értékmegőrzőt, mely segítségével értékeinket beáshatjuk a homokba, amit egy törölközővel letakarva álcázhatunk.

11. Könyvajánló

Fedezzük fel a Balatont!
Fedezzük fel Veszprémet, Tihanyt, Badacsonyt, Szigligetet, Keszthelyt, és megannyi érdekes látványosságot a Balaton-felvidéken! Látogassunk el a Tapolcai-tavasbarlangba, csodáljunk meg a salföldi házakat, és ismerkedjünk meg a Kőtenger legendájával!
Varga Viola: Barangoló a Balaton-felvidéken!
3499 Ft, Móra Könyvkiadó

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek