Fertőzés

Úszott egyet a tini: 5 nappal később már az életéért küzdött, agyevő amőba fertőzte meg

Bors

Létrehozva: 2024.08.05.

A 14 éves fiú tüneteit az édesapja azonosította először. Szerencsére az orvosok hittek neki!

Egy indiai tinédzser azon kevesek közé tartozik, akik túlélték az agyevő amőba által okozott fertőzést. A sikertörténet részben annak köszönhető, hogy a beteg édesapja a közösségi médiában rábukkant egy felvilágosító kampányra.

A 14 éves Afnan Jasimot vélhetően júniusban fertőzte meg a Naegleria fowleri nevű amőba, miután úszott egy tóban Keralában. A betegség halálozási aránya 97 százalék, így tényleg csodával határos, hogy a fiatal felépült - írja a BBC.

A szakértők szerint kulcsfontosságú, hogy időben diagnosztizálják a betegséget, amely nem könnyű feladat, mert első tüneteket – fejfájást, lázat, hányást, egyesúlyvesztést –  könnyű összekeverni más betegségekkel. Ezek után jellemzően nyakmerevség, tájékozódási zavar, görcsrohamok és hallucinációk jelentkeznek az érintetteknél. Afnan a tüneteket öt nappal azután kezdte érezni, hogy úszott egyet. Rohamok jelentkeztek nála, és erős fejfájásról panaszkodott. Szülei orvoshoz vitték, de állapota nem javult. Szerencsére apja összekapcsolja fia tüneteit azzal, amit a közösségi médiában olvasott, így rájött, hogy agyevő amőba fertőzhette meg gyermekét.

A betegséget a tünetek megjelenésétől számított 24 órán belül diagnosztizálták

– árulta el a férfi, és valószínűleg ez volt a kulcsa annak, hogy a fiatal életben maradt. A történtek mély hatással voltak Afnanra, aki azt mondja, az egészségügyben szeretne dolgozni.

A Naegleria fowleri meleg édesvizekben fordul elő és az orrjáratokon keresztül jut be az emberi szervezetbe, ezért például a tavakban, folyókban úszva érdemes a fejet a víz felett tartani vagy orrcsipeszt használni.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek