Beszélő csimpánzok

Valósággá válhat A majmok bolygója? Félelmetes videók láttak napvilágot

Létrehozva: 2024.08.01.

A tudósok sokáig szentül hitték, hogy a csimpánzok a hanganatómiájuk miatt soha nem fognak tudni emberi nyelven beszélni. Most azonban olyan bizonyítékok láttak napvilágot, amik félelmetes jövőképet festhetnek az emberiség elé. Megszólalt több csimpánz is.

A majmok bolygója filmek valósággá válhatnak? Ettől félnek most sokan, miután tudósok szerint a csimpánzok elkezdtek beszélni.

csimpánz, majom, chimp, chimpanzee, illusztráció, sablon
Fotó: Pexels

A szakértők régóta úgy gondolják, hogy az egyetlen dolog, ami merőben elválasztja az embereket a csimpánzoktól az a beszédkészségünk. Most azonban azt állítják, hogy a csimpánzok mindvégig tudtak beszélni, mivel egy nemzetközi kutatócsoport elképesztő bizonyítékokat talált, amikor régi felvételeket nézett át borzalmas, etikátlan körülmények között tartott csimpánzokról – írja a Daily Star.

Bár azt gondolhatnánk, hogy a ketrecbe zárt főemlősök által kiejtett egyetlen szó a „segítség” lett volna, a tudósok úgy vélik, a felvételeken látott csimpánzok azt motyogják, hogy „mama”. Eredményeiket a Scientific Reports-ban publikálva a kutatók azzal érvelnek, hogy ez a felfedezés azt sugallja, hogy a csimpánzok képesek emberi nyelven beszélni.

 

Két nemrégiben megjelent videó alátámasztja ezt az elképzelést?

A tudósok beszámolója szerint az első klipben a floridai Suncoast Primate Menhelyen élő Johnny látható, aki a videó feltöltője szerint mindenkit mamának hívott.

Egy másik felvétel még 1962-ből került elő, amely az Universal Studios híradás gyűjteményének része, és egy Renata nevű csimpánzt örökít meg, amint a "mama" szóra emlékeztető szóval válaszol gondozójának. 

A tudósok próbára tették ezeket az állítólagos felvetéseket egy online kísérletben, ahol a résztvevőknek a csimpánzok hangját Parkinson-kórban szenvedő emberek hangjával keverve játszották le. A válaszolók többségének úgy tűnt, Johnny és Renata tényleg azt mondja: „mama”.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek