Lezárás

„6-8 napon keresztül leszünk elzárva a külvilágtól” – Ezt gondolják a kisoroszi lakosok az árvízhelyzetről

Bors

Létrehozva: 2024.09.18.

Felkészült az árvízre Kisoroszi. A Pest Vármegyei faluban egyáltalán nincs pánikhangulat a Duna vízszintjének emelkedése miatt. A települést ugyan szerdán lezárják, de felkészültek a helyzetre.

Szerda kora délután egészen biztosan lezárják Kisoroszi települést az áradó Duna miatt. Molnár Csaba, az ezer fős település polgármestere a Borsnak elmondta: a vízügyi szakemberekkel és a közútkezelő munkatársaival közösen határoznak.

Kisoroszi
Kisoroszi felkészült az árvízre  Fotó: Bors

6-8 napon keresztül leszünk elzárva a külvilágtól. Ez idő alatt nem lehet a falut elhagyni, és bejönni sem lehet hozzánk, kizárólag vízi vagy légi úton. A lezárás idején az iskolások étkezése megoldott. Helyben is főzünk a gyerekeknek, de egyébként az egész település ellátását meg kell oldani. Az alapélelmiszer vízi úton érkezik. A falu területén készenlétben áll egy tűzoltóautó, mint ahogy egy orvosi ellátásra alkalmas gépjármű is. Rendelkezésre állnak speciális mentőfelszerelések, illetve mentő- és búvárhajók. Felkészültünk az olyan eseményekre, melyek ilyenkor előfordulhatnak

 – mondta a településvezető.

Az árvíz miatt érvénybe lépő országos hajózási tilalom ideje alatt csak a mentőegységek mozoghatnak vízen, a személyszállítás tilos. Ez azt jelenti, hogy az elkövetkező napokban a kisoroszin kívül dolgozók nem mehetnek be munkahelyükre. Akinek a hivatása jellege lehetővé teszi, dolgozhat otthonról, de aki ezt nem tudja megoldani, azt sem küldheti el a munkáltatója, ugyanis az árvíz vis maiornak minősül.

Kisoroszi lakossága szinte már hozzászokott, hogy a Duna áradása komoly kihívások elé állítja. Régebben rendszeresen megesett, hogy a víz házakat árasztott el, de a falubeliek ma már nem tartanak ilyesmitől.

Ugyan már! Ez egy megoldandó feladat, amit teljesíteni is fogunk. Megmentjük a vagyonunkat, senki nem válik hajléktalanná, és egy házi kedvenc sem fog odaveszni 

– mondta János, és hozzátette: a helyiek és a messzebbről érkező önkéntesek napokon keresztül pakolták a homokzsákokat, hogy azokból kellő magasságú gátat építsenek a part közelében. 

- Nálunk nem lesz baj – tette hozzá határozottan.

Kisoroszi egy festői szépségű település, jó néhány régi parasztházzal. Az egyik ilyen épület a parttól nem túl messze található. A házban lakó idős asszony sem idegeskedik az emelkedő vízszint miatt.

Az én házam nincs veszélyben. Lehet, hogy a Duna egy kicsit beömlik a kertbe, de ahhoz már hozzászoktam. Árvíz idején összefog a falu, mindenki készen áll segíteni 

– magyarázta Anna.

Zoltán sem látja borúsan a helyzetet.

- Nappal 30 fős csoportokban homokot lapátolunk, éjszaka pedig őrizzük a gátakat. Jó hangulatban telik ez az egy hét, nincs okunk félni. A 2013-ban kiépült gátrendszer a Budapesti 9 méteres vízállásig megvédi a falut. A veszélyben lévő házakról nincs pontos információm, de 2-3 házról lehet szó, amik a falu végén már ártéri területre épültek, leginkább nyaralók. Ezeknek a kiürítése közös erővel megtörtént, lakók nincsenek veszélyben - fogalmazott a férfi.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek