VIP

A jogszabályok alapján nem járt volna VIP ellátás Magyar Péter családjának

Bors

Létrehozva: 2024.09.08.

Kikövetelte magának.

Újabb információk birtokába jutott a Magyar Nemzet a Magyar Péter és családtagjai VIP kórházi ellátása ügyében. A vonatkozó jogszabályok alapján érthetetlen, hogy maga Magyar Péter magának, rokonainak és egy barátjának milyen alapon kért külön szolgáltatásokat. A Tisza Párt elnöke – aki az elmúlt hetekben az egészségügyi ellátások minőségét kritizálta – egyelőre nem állt elő magyarázattal a történtekre.

Budapest, 2024. június 9.
Magyar Péter, a Tisztelet és Szabadság Párt (Tisza Párt) EP-listavezetõje nyilatkozik a sajtó képviselõinek a párt európai parlamenti és önkormányzati választási eredményváró rendezvényén az önkormányzati, európai parlamenti (EP-) és nemzetiségi választások napján Budapesten, a Roude Leiw állóhajón 2024. június 9-én.
MTI/Hegedüs Róbert
Fotó: MTI/Hegedüs Róbert

A vonatkozó jogszabályok egyértelműek, hiszen főszabályként kizárólag úgynevezett védett személyek vehetik igénybe az Észak-pesti Centrum Kórház – Honvédkórház (ÉPC–HK) szolgáltatásait. Magyar Péter pedig soha nem minősült ilyennek, miként felmenői sem. Így pedig kérdéses, hogy 

a politikus milyen alapon igényelhette magának és rokonainak az úgynevezett speciális rendeltetésű centrum által nyújtott ellátásokat.

Közismert: később, politikai pálfordulását követően éppen másokat vádolt VIP-ellátásokkal.

Ugyanis ebben a tekintetben védett személynek egy 1996-os és egy 2015-ös kormányrendelet alapján a következők minősülnek: a miniszterek, a miniszterelnök politikai igazgatója, a miniszterelnök nemzetbiztonsági főtanácsadója, államtitkár, közigazgatási államtitkár. Mellettük pedig különböző honvédelmi és rendvédelmi vezetők, valamint azok számítanak jogosult személyeknek, akinek az egészségügyért felelős miniszter vagy az általa kijelölt személy kivételes méltánylást érdemlő esetekben (így különösen közegészségügyi, nemzetbiztonsági, honvédelmi vagy rendvédelmi érdekből) az igénybevételt engedélyezte.

Magyar Péter rokonai nyilvánvalóan csak az utóbbi körbe tartozhatnának, de a politikus eddig nem mutatott fel olyan érvet, azaz államérdeket, amely az általa egyébként kritizált ellátások igénybevételét indokolttá tett volna.

A gyakorlatban Magyarnak számtalan alkalommal külön kellett kérnie parancsnoki engedélyt, hiszen a budai hegyek alapvetően nem tartoznak az Angyalföldön található Honvédkórház ellátási körébe.

Mint azt a Magyar Nemzet megírta, Magyar Péter már 2014-től kezdődően különböző ellátásokat járt ki magának, családtagjainak – és ilyet próbált szerezni egy közeli ismerősének is – a Honvédkórház úgynevezett speciális rendeltetésű centrumában. A kórházrész az elmúlt hetekben éppen Magyar médiaszereplései nyomán vált a közbeszéd egyik témájává. Ferdítésekkel és ellentmondásokkal teli hecckampányának újabb állomásaként ugyanis a Tisza Párt vezetője VIP-osztálynak nevezte a centrumot, és demagóg módon arról értekezett: miközben a kormánytagok extra helyszínen gyógyulhatnak, az adófizetőknek csak rossz körülmények jutnak.

Csakhogy kiderült, valójában maga Magyar volt az, aki évekig előszeretettel kereste fel a centrumot.

A Tisza Párt elnöke nemrég, egy Facebook-kommentben azt állította, hogy a volt felesége miniszteri rangja miatt ő maga többször járt az osztályon, ahol emlékezete szerint kétszer kapott Covid-oltást és egyszer felírtak számára valamilyen gyógyszert.

Emlékezetes volt Magyar Péter zavaros válasza a Honvédkórháznál Heiter Dávid kérdésére:

Magyar Péter: „Én? Soha nem kértem VIP-ellátást.”

Riporter: „Volt erre jogosultsága?”

Magyar Péter: „Nem, nem volt. Hát nyilván a feleségem okán volt, igen.”

A politikus egy közösségi bejegyzésében megjegyezte azt is: néhányszor tesztelték a kórházban. Információink szerint azonban valójában Magyar Péter a világjárvány okozta eseteken kívül is kilencszer vette igénybe a részleg szolgáltatásait. A pártelnök ráadásul nemcsak magának, hanem családtagjainak is elintézte az általa exkluzívnak tartott szolgáltatásokat, rokonai pedig éltek is a lehetőségekkel. Magyar Péter nagyszülei összesen 46 src-ellátáshoz, valamint kilenc fekvőbeteg-ellátáshoz jutottak hozzá. A politikus közeli ismerőse, Sz. Róbert Gábor érdekében is fellépett és megpróbált kiemelt ellátást intézni számára.

A Magyar Nemzet a következő kérdésekkel fordult Magyar Péterhez az ügyben:

– Korábban miért állította, hogy csak néhány ellátást kapott az általa támadott speciális rendeltetésű centrumban?

– Miért nem beszélt arról, hogy a rokonainak számos ellátást kért a Honvédkórházban?

– Hajlandó-e bemutatni a feleségével készített hangfelvételhez hasonlóan az ezekről tanúskodó sms-eket is a nyilvánosság számára?

– Jogászként ismerte-e a vonatkozó jogszabályokat, amikor rokonainak igényelt ellátást a speciális rendeltetésű centrumban?

– Akkoriban miért nem kritizálta nyilvánosan az egészségügyi rendszert?

– Amikor számos interjúban arról beszélt korábban, hogy a magyar modell működik, akkor az általa előszeretettel használt és nyilvánosan nem kritizált egészségügyi rendszert is értette ezalatt?

– Hány alkalommal igényelt magának állami eseményeken, illetve egyéb helyeken VIP-belépőt, és ilyenkor mire hivatkozott?

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek