Támogatás

„A magány ellen küzdünk” - 20 éves lett a szépkorúakat támogató Tisztelet Társasága

Bors

Létrehozva: 2024.09.02.

Módosítva: 2024.09.02.

Jó hangulatban telt a Margitszigeten a Tisztelet Társasága 20. születésnapi rendezvénye, amelyen több mint ezer nyugdíjas vett részt. Az eseményen köszöntőt mondott Nyitrai Zsolt és Szentgyörgyvölgyi Péter is.

20 éves születésnapi ünnepséget rendezett a Tisztelet Társasága a Margitszigeti Szabadtéri Színházban. Az eseményen több mint ezer nyugdíjas vett részt. A jó hangulatról neves fellépők, többek között Nyáry Károly énekes gondoskodtak. 

Több mint ezer nyugdíjas vett részt a rendezvényen Fotó: Máté Krisztián

Mi a magány ellen küzdünk; Angliában például többen halnak meg a magány miatt, mint az alkoholtól és ezért a Tisztelet Társasága már 20 éve egy olyan nonprofit szervezet, ami nulla forint állami támogatásból működik. A fővárosban több mint 40 ezer, országosan 170 ezer szimpatizánsa van

 – mondta a Ripostnak Schmuck Andor, a Tisztelet Társasága alapítója. 

Schmuck Andor Fotó: Máté Krisztián

Az ünnepségen Nyitrai Zsolt, a miniszterelnök főtanácsadója is köszöntőbeszédet mondott:

„Magyarország kormánya számára a nyugdíjas honfitársaink társadalmi csoportja az egyik legfontosabb, kiemelten támogatjuk az időseket. A szépkorúaknak, Önöknek köszönhetjük ezt az országot, hogy felépítették és megőrizték nekünk, gyermekeiknek, unokáiknak. Hála és köszönet érte. A nyugdíjasokkal egy szövetséget kötöttünk még 2010-ben. Önök is számíthatnak ránk. Kiállunk a nyugdíjasok érdekeiért és megvédjük a juttatásaikat. Így kapták vissza a korábban elvett 13. havi nyugdíjat és ha közös erőfeszítéseinknek hála a magyar gazdaság jobban teljesít, akkor kapnak nyugdíjprémiumot is. Eddig öt alkalommal történt ez. A rezsivédelem és a boltokban használt ársapka és a kötelező akciózás is az időseket segíti a mindennapokban. Az erkölcsi és az anyagi megbecsülés mellett rendkívül fontosnak tartjuk a biztonságot és a gondoskodást. Közösen elindítottuk az Idősek Tanácsának kérésére az ország legnagyobb példányszámú lapját, a Jókor magazint, amely időről időre hasznos, közérdekű és színes tartalmakkal látja el a több mint kétmillió magyar nyugdíjast. Biztosak lehetünk benne, hogy az együtt töltött idő, a közös programok és a jó társaság a nyugdíjasok esetében különösen jó hatással bírnak. Boldogabbá teszi az életet és meghosszabbítja azt. Éppen ezért javasolni fogom Magyarország kormányának, hogy a jövőben teremtsen még nagyobb lehetőséget a nyugdíjas szervezetek és a nyugdíjas klubok támogatására. Anyagi forrásokkal, programokkal, képzésekkel, eszközökkel segítsük, támogassuk az idősek közösségeit. Hamarosan országosan a digitális állampolgárság keretében elindul egy olyan képzés, amely kifejezetten az idős korosztályt, kifejezetten a szépkorúakat, a  nyugdíjasokat segíti majd”.

Mindenki érdeklődve figyelte a műsort Fotó: Máté Krisztián

A születésnapi rendezvényen az V. kerület polgármestere, Szentgyörgyvölgyi Péter is köszöntötte a jelenlévőket:

„Az ötödik kerületi szeniorok korosztályának számára működtetünk idős klubot, remek programokkal, kiváló társasággal és számos szolgáltatással. Nyújtunk akár 16.800 forintos fűtéstámogatást havonta. Hozzájárulunk az élelmiszer és gyógyszer vásárláshoz, sőt az idén elsőként 18 ezer forinttal az egészségmegőrzést is segítjük. Helybe hoztuk a legkorszerűbb MR és CT berendezéseket, amelyeket használhatnak soron kívül, ingyenesen.  Elsőként indítottunk a belvárosban a gondosóra alapjául szolgáló programot, amit hála a kormányzatnak, mostanra az egész országban igénybe vehetnek. Építettünk sportkomplexumot, ahol a belvárosi idősek számára nyújtunk olcsó wellness és úszási lehetőséget. Az otthonos lakókörnyezet érdekében az V. kerületben idén 685 millió forint vissza nem térítendő támogatást biztosítunk a társasházaknak és olyan közterületeket fejlesztünk és valósítunk meg, mint a Podmaniczky tér, 82 új fával, az Arany János utca 100 fával és a vadonatúj Bástya park”.

Nyitrai Zsolt és Schmuck Andor Fotó: Máté Krisztián

A rendezvényen minden támogatónak megköszönték a munkáját, közel 50 ember kapott díjat. A névre szóló üvegplasztikát Borbély György iparművész készítette. Többek között elismerték Nyáry Károly énekest, Nyertes Zsuzsa színművészt, Szlávik János orvost, Mucsi Dorina újságírót,  Szentgyörgyvölgyi Péter politikust, Nyitrai Zsoltot, a miniszterelnök főtanácsadóját, Varga Viktor énekest, Mága Zoltán zenészt és Schobert Norbert üzletembert. 

Szentgyörgyvölgyi Péter politikus is kapott díjat Fotó: Máté Krisztián

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek