Koronavírus

Az iskolakezdéssel újra belobbanhat a Covid, de van jó hír is!

H.N.ZS.

Létrehozva: 2024.09.13.

Módosítva: 2024.09.13.

Dr. Rusvai Miklós szerint az iskolakezdés miatt szinte borítékolható, hogy a következő hetekben újra belobban a 2019-es pandémiáért felelős koronavírus, ám járványtól egyelőre nem kell tartani. A virológus szerint az oltottság és a betegségen való átesés okozta országos védettség továbbra is él az országban jelen lévő mutációkra.

A 2019-es koronavírus világjárvány komoly próbatétel elé állította a világot, ám a tudomány erejének köszönhetően végül sikerült legyőzni az elmúlt évszázad legnagyobb ijedtségét kiváltó kórokozóját. A siker annak köszönhető, hogy sikerült féken tartani a járványt mindaddig, míg a tudósok létrehozták, majd legyártották a vírus ellen védelmező vakcinát, mely végül megtorpanásra késztette az ellenfelet. De vajon örökre szól a győzelem, vagy van ok az aggodalomra a covid kapcsán?

covid
Dr. Rusvai Miklós szerint nincs új félelemre okot adó Covid variáns Fotó: Markovics Gábor

Bár sokan még ma is rettegnek attól, hogy újra visszatér az ember életeket követelő koronavírus járvány, a szakemberek szerint a hatékony védekezés nem csak rövidtávon, de hosszútávon is győzelmet hozott, hiszen a friss adatok szerint a fejlett országokban továbbra sem kell tartani a vírus okozta megbetegedéstől.

Az örökítő anyag továbbra is ott van és időnként emelkedik a szintje a szennyvízmintákban, de friss légzőszervi mintákból nem mutatták ki az utóbbi néhány hétben, holott a szomszédos Szlovákiában már megnőtt a megbetegedések száma

 — elemzi a helyzetet dr. Rusvai Miklós, aki azt is elárulja, egyelőre a légzőszervi megbetegedések számát más nátha vírusok okozzák. A virológus szerint az iskolakezdés néhány hét múlva érezteti majd hatását, így lehet számítani tömeges megbetegedésekre.

covid
A szakemberek idén nem számítanak egészségügyi vészhelyzetre a Covid miatt Fotó: Dagmara_K

 

Borítékolható, hogy be fog indulni. Novemberre, decemberre futhat majd a csúcsra

 — állítja a szakember, aki szerint nagy valószínűséggel a koronavírus nem fog komoly egészségügyi kockázatot jelenteni, ugyanis a lakosság vagy oltás vagy a betegségen való átesés által védetté vált.

Nem alakultak ki újabb veszélyes mutánsok, az eddigiek ellen pedig továbbra is megfelelő védettséget nyújtanak az eddig felvett oltások, illetve a betegségen való átesés 

— zárja Dr. Rusvai, aki szerint emlékeztető oltást az őszi hónapokban azoknak lehet érdemes felvenni, akiknek valami miatt — szerv transzplantáció, kemoterápia, társ betegségek— gyengébb az immunrendszerük.

Támogasd az immunrendszered

A koronavírus járvány idején mindenki újra megtanulta mit is jelent az alapvető higiénia. A szakemberek szerint ezeket az alapszabályokat érdemes továbbra is betartani, hiszen ezzel megakadályozhatjuk a cseppfertőzéssel terjedő betegségek terjedését. A higiénia mellett azonban nagyon fontos az egészséges táplálkozás is, mely támogatja az immunrendszert. Az őszi-téli időszakban rendkívül fontos a vitamindús és változatos táplálkozás, hiszen, ha a szervezet erős, képtelenek bejutni a betolakodó kórokozók.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek