Életveszély

„Egy percen múlott, hogy összeomoljon a keringése” – darazsak csípték össze Erikát

M. N.

Létrehozva: 2024.09.09.

A mentősök szerint perceken múlott, hogy nem történt tragédia. Darazsak támadták meg Erikát munka közben, ám szerencséjére a közelében volt a rokona, aki megmentette az életét.

Darazsak martak össze egy 46 éves nőt a Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyei Zalkodon – tudta meg a Bors. Lapunknak Király Hajnalka mesélte el a történteket, ő olt az, aki végül megmentette a sógornőjét, Erikát. A mentősök szerint egy perce volt már csak, különben összeomlott volna a keringése.

darázs, darázscsípés, Pexels
Darazsak miatt kellett Erikához mentőt hívni Fotó: Pexels

– Mi szarvasmarha tenyésztéssel foglalkozunk. Éppen ezért elég sokat vagyunk kint szabad földön. Zalkodon legeltetünk az Aggteleki Nemzeti Park területén. Most is épp kint voltunk, éppen villanypásztorozást csináltunk. Én Erikától és a fiamtól nagyjából tíz percre voltam, én ott dolgoztam. 

Az egyik pillanatban hívott a fiam és mondta, hogy Erikát, a sógornőmet megcsípte vagy hat darázs. 

Azonnal kocsiba szálltam és elindultam feléjük és kértem őket, hogy jöjjenek elém oda, ahol már járhatnak az autók, hiszen bármi baj történhet – idézte fel Hajnalka a történteket, aki szerint mivel egy zsákfalunak a külterületén voltak, ezért a mentősöknek komoly időbe telt volna megközelíteni őket, ha a legelő területén maradnak.

– Amikor találkoztunk, Erika elmondta, hogy több darázs is megcsípte, de egy többször is a fején. Az álla már el is kezdett dagadni. Mondta, hogy bevesz egy gyógyszert és visszamegy dolgozni, mondtam neki, hogy dehogy mégy, mert ott lesz rosszul. 

Még a mentőhelikopter sem tud itt leszállni, esélytelen, hogy megtaláljanak minket.

Ezért elindultunk befelé a faluba, és mondta, hogy olyan, mintha nehezebben tudna lélegezni. Azonnal hívtam a segélyhívót és mondtam, hogy elindulok kifelé vele a faluból, nem viszem haza. Attól féltem, hogy mire be tud jönni a mentő, addigra késő lesz – fogalmazott Hajnalka.

Hajnalka elmondta a diszpécsernek, hogy milyen típusú autóval utaznak, mi a rendszámuk és melyik úton mennek, így a mentősök meg tudják találni őket.

Erika bele is halhatott volna a darazsak csípéseibe

– Itt egy út van, nem tudjuk elkerülni egymást. Több, mint valószín, hogy ha nem indulok el, Erika már nem él. A mentős is mondta, hogy még sikerült elkapni őket, mert egyébként baj lett volna. Erika már nagyon rosszul volt mikor találkoztunk a mentősökkel. 

Azt mondták, hogy nagyjából még egy perce volt, hogy összeomoljon a keringése

– mondta Hajnalka.  

Ha a megszokott tüneteket várták volna és csak akkor indulnak el, Erika nem ért volna el a mentősökhöz élve.

– Nem volt rajta kiütés vagy dagadás, hanem egyszer csak el kezdett remegni és ájulás érzete volt. Annyira remegett, hogy a mentőben le akarták szíjazni, mert nem tudták vénásan beadni neki az injekciót. Fejfájása is volt, nem tudjuk, lehet, hogy azért, mert ugye ott is megcsípték a darazsak… Illetve a kézfején és az oldalát is érték szúrások. Az, ha arra várunk, hogy ilyen esetbe bedagadjunk nagyon rossz ötlet! Én nagyon pánikoltam, hiszen haldoklott mellettem! Mindez úgy történt, hogy eddig nem is volt allergiás… Azóta már jobban van, de egy életre megtanultunk, hogy bárkit megcsípnek azonnal hívjuk a mentőket, mert sosem lehet tudni, hogy kinél milyen reakciót vált ki. Ha úgymond „feleslegesen” megyünk kórházba, akkor is még mindig jobb, mintha tragédia történne... – zárta beszámolóját. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek