Mobil

Így használhatják a diákok a mobilokat az iskolában

Bors

Létrehozva: 2024.09.08.

Bizonyos tárgyakat nem vihetnek be a diákok az iskolába szeptembertől. Vannak tiltott eszközök és korlátozottan használhatóak. Szabó Mátyás iskolaigazgató-helyettes szerint az új rendelkezés nem csak a koncentrációban segíthet a gyerekeknek, de a szociális készségeik fejlődésében is.

Vadonatúj szabály

Az iskolák első osztályától a 13. évfolyamig érvényes az a Magyar Közlönyben megjelent rendelet, amely leírja, hogy a diákok milyen tárgyakat nem vihetnek be egyáltalán az intézményekbe, illetve hogy mely eszközök használhatóak csak korlátozottan - írja a Fanny magazin.

mobiltelefon, okostelefon, mobil, mobilfüggő, Shutterstock
Bizonyos tárgyakat nem vihetnek be a diákok az iskolába Fotó: mimagephotography / Shutterstock

Korlátozzák a használatát

A mobiltelefonok, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök és az internetelérésre alkalmas eszközök használatban korlátozott tárgynak minősülnek, azaz a tanítás ideje alatt a diákok nem tarthatják maguknál. A kollégiumokban is ez a szabály érvényes a foglalkozások ideje alatt. Természetesen vészhelyzet (például családi ügy vagy egészségügyi helyzet) esetén a pedagógusok odaadják a gyermeknek a telefonját.

Természetesen visszakapják

A telefonok, okoseszközök bevihetőek az iskola épületébe, de a tanítás megkezdése előtt a gyerekeknek azt le kell adnia, majd a tanítási nap végén visszakapja. Az iskola köteles az átvett eszközöket elzárt helyen, biztonságban tárolni és a nap végén a megkapott állapotban visszaadni a gyermeknek.

Veszély kizárva

A tiltott tárgyak kategóriájába eső tárgyak egyáltalán nem vihetőek be az intézményekbe. Ide tartoznak a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, például a 8 centiméternél hosszabb pengéjű kés, a dobócsillag, a rugóskés, az íj, a csúzli illetve az ennél még veszélyesebb tárgyak, mint amilyen az ólmosbot vagy sokkoló.

A rendőrséget is bevonhatják

Szintén tiltott tárgynak minősül minden olyan tárgy, amelynek birtoklását a törvények tiltják, mint például a kábítószerek, a lőfegyverek vagy a pirotechnikai eszközök. Dohánytermékek vagy alkohol – amelyek nem értékesíthetőek 18 év alatti személynek – szintén nem vihető be. Ha valakinél veszélyes tiltott tárgyat találnak, akár a rendőrséget is értesíthetik.

Mi van, ha elmúlt 18?

Az újonnan közzétett rendelet ugyanakkor lehetővé teszi, hogy egy 18. életévét betöltött diák leadja a cigarettáját a kijelölt személynek a tanítási nap kezdetén, de annak végén azt visszakaphatja, az okoseszközökhöz hasonlóan. Ennek menetéről is dönthetnek eltérően az intézmények.

Külön engedély kérhető

Különleges esetben az iskola igazgatója vagy egy pedagógus engedélyezheti a diák számára valamely korlátozottan használható eszköz birtoklását tanítási idő alatt is. Ebben az estben az engedélyező tanárnak írásba kell foglalnia az eszköz birtoklásának és használatának a célját, azt hogy az engedély milyen időtartamra szól, és hogy konkrétan melyik tárgyról van szó.  

A zavartalan tanulás a cél

Az új rendelet célja, hogy a diákoknál napközben ne lehessenek olyan eszközök, amelyek nem segítik, hanem akadályozzák őket a tanulásban. Szakemberek szerint ugyanis nagyon rosszat tesz a gyermekeknek az egész napos telefonhasználat, a függőség tartós károkat okoz az emberi agyban.

Javuló eredmények

Az UNESCO 2023 júliusában kiadott jelentése szerint az okostelefonok jelenléte az iskolákban jelentősen rontja a diákok figyelmét, tanulási képességeit, és növeli az online zaklatás esélyét.

Azokban az országokban, ahol az okostelefonokat kitiltották az iskolákból, az iskolai eredmények jelentősen javultak.

Leszámolni a függőséggel

Egy tavalyi nemzetközi jelentés szerint a digitális eszközök használata minden harmadik diáknál figyelemelterelést okoz, ami hosszú távon ronthatja a tanulási teljesítményt. Az okoseszközök használata dopamint (örömet okozó hormont) szabadít fel, ami a serdülő agyban különösen addiktív hatású, és a hagyományos iskolai tevékenységeket ezután sokkal unalmasabbnak találják.

Pozitív hatás várható

A gyakorlat azt mutatja, hogy már annak is figyelemelterelő hatása van a diákoknál, ha a kütyü a táskájában van, és bármikor kézbe foghatnák, még ha nem is engedélyezett. A szakemberek ezért vélik úgy, hogy csak az eszközök begyűjtésével és elzárásával érhető el a kívánt, pozitív hatás a gyermekeknél.

Állítsuk meg a zaklatást!

Tapasztalatok szerint az okoseszközök használatának tiltása az iskolában az internetes zaklatások, azaz a cyber-bullying esetek számát is csökkenti. Erre pedig nagyon nagy szükség van, hiszen a gyerekek harmadát bántották már online felületen, ami a teljesítmény csökkenéséhez, evészavarhoz vagy akár depresszióhoz is vezethet.

Egészségesebb felnőttek

Pszichológusok úgy vélik, hogy a gyerekeknél lévő okoseszközök használata csökkenti a személyes interakciókat a társaikkal, ami pedig elengedhetetlen a megfelelő szociális és érzelmi fejlődésükhöz. Egészségesebb felnőttekké tudnak válni, ha megtanulnak szóban kommunikálni, érzelmeiket ill. problémáikat verbálisan kifejezni, ahelyett hogy csak együtt néznek egy kijelzőt.  

Fontos a biztonság!

A szeptember 1-jével bevezetett jogszabály másik fontos célja, hogy felhatalmazza a pedagógusokat, hogy ellenőrizzék, bevitt-e a diák magával az iskolába közveszélyes eszközt. Ez az új rendelkezés diákok és tanárok biztonságát szolgálja, hogy a gyerekek ne tehessenek kárt magukban vagy másokban.

Máshol már működik

Nem Magyarország az első, ahol lépéseket tettek a mobilok kiszorítására az iskolából. Franciaországban, Hollandiában, Olaszországban, Szlovákiában és Angliában már működik a szabályozás, Románia pedig szintén most szeptemberben indította el az új iskolai rendet.

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek