Megdöbbentő

Drámai: néhány hónapon belül eltűnnek az egyik bolygó gyűrűi

KL

Létrehozva: 2024.09.06.

Már csak rövid ideig láthatjuk teljes pompájában.

A csillagászoknak már csak néhány hónapjuk van arra, hogy láthassák a Szaturnusz hihetetlen gyűrűit, mielőtt eltűnnek - de nem örökre.

Szaturnusz bolygó
El fognak tűnni a Szaturnusz gyűrűi Fotó: Unsplash.com

A Naprendszer második legnagyobb bolygója a Föld pályájához képest hamarosan oldalra billen, így ikonikus gyűrűi szabad szemmel nem lesznek majd láthatók. A szomorú jelenség 2025 elején fog bekövetkezni, és legalább hat hónapig tart majd.

A jelenség 13-16 évente fordul elő, mivel a gyűrűk, amelyek 175 ezer mérföld (több mint 280 ezer méter) szélesek, olyan vékonyak, hogy hihetetlenül nehéz észre venni őket, amikor a Szaturnusz más irányba néz. Bár egy kicsit másképp fog kinézni, nem tart sokáig, amíg visszanyeri megszokott kinézetét.

2018-ban azonban kiderült, hogy a gyűrűk eltűnnek a bolygóról. A Voyager 1 és 2 évtizedekkel ezelőtt végzett megfigyelései azt mutatták, hogy a Szaturnusz gravitációja behúzza őket. A jégrészecskék esője apránként hullik le. A jó hír azonban az, hogy jelenleg a Földön senkinek sem kell aggódnia amiatt, hogy egy furcsa módon gyűrűk nélküli bolygót fog látni, mivel a jelenlegi ütemben ez körülbelül 100 millió év múlva történne meg.

Becsléseink szerint ez a „gyűrűs eső” olyan mennyiségű vizet ereszt ki a Szaturnusz gyűrűiből, amely fél óra alatt egy olimpiai méretű úszómedencét töltene meg

- fejtette ki James O'Donoghue, a NASA Goddard Űrrepülési Központjának munkatársa.

A Szaturnusznak hét különálló gyűrűje van, amelyek jégből, sziklatörmelékből és porból állnak. A Földről csak néhány évig láthatók egyszerre, mielőtt eltűnnek a látószögből. A Szaturnusz, amely a Jupiterhez hasonlóan gázbolygó, Naprendszerünkben a Naptól a hatodik legtávolabbi bolygó - írja a Mirror.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek