Járvány

Egy hét alatt 9 ember került kórházba nyugat-nílusi lázzal hazánkban, kezdjünk félni?

GUY

Létrehozva: 2024.09.04.

Idén eddig már 19 olyan beteget regisztráltak Magyarországon, akik az egyik szúnyogfaj által terjesztett nyugat-nílusi vírussal fertőződtek meg. A Bors által megkérdezett szakértő elmondta, hogy kell-e járványtól tartanunk.

Egy hét alatt szinte megduplázódott a Magyarországon regisztrált nyugat-nílusi lázzal fertőzött betegek száma. A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ hivatalos jelentésében számolt be erről.

szúnyog nyugat-nílusi láz vírus
A nyugat-nílusi lázat okozó vírus legfőbb hordozói a szúnyogok. Fotó: Jimmy Chan / Pexels

Míg augusztus elejéig összesen eddig csak 7 ilyen betegről adtak jelentést, augusztus 5. és 11. között újabb három megbetegedés történt. Augusztus 12. és 18. között pedig majdnem annyi új beteg fertőződött meg, mint idén eddig az egész évben összesen. A legutóbbi esetekkel együtt az idén Magyarországon nyugat-nílusi lázzal diagnosztizált megbetegedések száma 19-re nőtt.

- olvasható a NNGYK közleményében, ahol arról nem adnak tájékoztatást, hogy a kórházban kezeltek állapota mennyire súlyos. Idén Budapesten összesen 7, míg Csongrád-Csanád vármegyében 2, Hajdú-Bihar vármegyében 5, Fejér vármegyében 4, Veszprém vármegyében pedig 1 beteget találtak, aki nyugat-nílusi vírussal fertőződött meg. A legutóbb regisztrált 9 megbetegedésből négyet a fővárosból, három beteget Hajdú-Bihar, két beteget pedig Fejér vármegyéből jelentettek. A regisztrált megbetegedések mindegyike hazai eredetű. Erre nagyon rég nem volt példa. Azt, hogy ez mit is jelent és hogy kell-e járványtól tartani, arról Dr. Rusvai Miklós, vírusszakértő beszélt a Borsnak.

Az idei nyugat-nílusi vírusfertőzésekből kialakuló megbetegedések száma beleillik abba mintába, amit a vírus eddig is mutatott. Tudniillik, 2002 óta Magyarországon nagyjából 5-6 évente megfigyelhető tendencia, hogy a korábbi évekhez képest lényegesen több megbetegedést regisztrálnak

 – árulta el a szakember, aki azt is hozzátette, hogy az a tény, hogy a most regisztrált megbetegedések mindegyike hazai eredetű csupán azt jelzi, hogy a vírustörzs jelen van Magyarországon.

A nyugat-nílusi láz néven ismert betegséget a nyugat-nílusi vírus okozza, amely szúnyogcsípéssel és vérrel terjed. A vírus legfőbb hordozója és terjesztője az egyiptomi csípőszúnyog. A Wikipédia szerint ez tipikusan az a betegség, amelynek terjedésében a globális felmelegedésnek és a klímaváltozásnak óriási szerepe van. A vírus leggyakrabban nem okoz tüneteket. Ha mégis, akkor enyhe, influenzaszerű betegség alakul ki miatta, de bizonyos esetekben életveszélyes is lehet. Leggyakoribb tünetei a

  • láz
  • fejfájás
  • testi fájdalmak
  • bőrkiütés
  • duzzadt nyirokmirigyek

Dr. Rusvai Miklós külön hangsúlyozta, hogy a többi között agyhártyagyulladást is okozó neuroinvazív vírustörzs jelenlétét Magyarországon 2002 óta nem mutatták ki.

A nyugat-nílusi vírus nem neuroinvazív törzse okozza a mostani megbetegedéseket is, de ezek szezonális jellegűek. Az első fagyok érkeztével, amikor a hordozó szúnyogok eltűnnek, a megbetegedések száma is jelentősen csökkenni fog

 – fejtette ki a szakember.

 

A betegség ellen emberek számára még nincs védőoltás, ezért a megelőzés rendkívül fontos. Ennek legegyszerűbb módja a különböző szúnyogriasztók alkalmazása.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek