Aktuális

Ezt csinálja a mobilod? Ekkor éppen lehallgatnak!

K. C.

Létrehozva: 2024.09.23. 15:00

Eláruljuk, hogyan tudsz könnyen ráismerni az adathalász tevékenységre.

Ha furcsa, megmagyarázhatatlan dolgokat művel a mobiltelefonod, akkor az az egyik biztos jele annak, hogy adathalászok éppen tevékenykednek rajta. 

androidos telefon
Fotó: Pexels


Számtalan módszer létezik manapság az adataink védelmére. A hackerek viszont igyekeznek lépést tartani a fejlesztésekkel, és egyre ötletesebb módszereket is bevetnek céljuk érdekében. A legtöbbször gyanús linket tartalmazó e-mailt küldenek, vagy telefonban próbálnak kinyerni tőlünk adatokat, de egyre gyakoribb, hogy a mobiltelefon rendszerét támadják meg és veszik át fölötte az irányítást. 

Íme, a sokatmondó jelek:

  • Ha olyan alkalmazásokat találsz a telefonodon, amelyeket nem te telepítettél, az arra utalhat, hogy valaki követi az eszközödet. Ezeket érdemes azonnal törölni a biztonság kedvéért.
  • Gyorsabban merül a telefonod. A szokottnál gyorsabb energiavesztés a háttérben folyamatosan futó alkalmazások jelenlétére utal.
  • Megnövekedett adatforgalom. A kémprogramok szokatlanul sok adatot használnak.
  • Nem tudod kikapcsolni. A kémprogramok megakadályozhatják a készülék kikapcsolását. Már az is gyanús, ha a kikapcsolás indokolatlanul hosszú ideig tart.
  • Indokolatlanul világít a kijelző. Érdemes gyanakodnod, ha nem kaptál semmilyen értesítést, de a telefonod kijelzője mégis él.
  • Furcsa szöveges üzenetek. Ha olyan üzeneteket találsz, amelyekre nem is emlékszel, hogy elküldtél volna, valaki hozzáférhetett az eszközödhöz.
  • Nem működik az automatikus javítás. Ha a helyesírás-ellenőrző nem működik megfelelően, az annak a jele lehet, hogy egy kémprogram folyamatosan figyeli, mit gépelsz a telefonodon.
  • Rossz minőségű képernyőfotók. Ez szintén annak a jele, hogy valaki nyomon követheti az eszközödet és az azon lévő adatokat.

Plusz egy hasznos tipp: Használt telefon vásárlása után mindig érdemes azonnal visszaállítani a gyári beállításokat. 

(VIA)

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek