Fullasztó

"Marta a torkot és a szemet" - fullasztó bűzt és füstöt árasztott a lángoló gödöllői szeméttelep

Létrehozva: 2024.09.08.

A helyiek és a környékbeli településen élők aludni sem tudtak a bűztől és a füsttől. Sokan nedves rongyot raktak a szájuk elé, hogy levegőt kapjanak a fullasztó szagtól.

Mindent átható, gyomor és orrfacsaró bűzre figyeltek fel tegnap (szeptember 7.) a délutáni órákban Gödöllőn, majd a környező településeken is. Hamarosan kiderült, hogy nem csak a gyomorforgató bűzzel kell megküzdeniük a lakóknak, azt ugyanis egy fullasztó füst is kísérte. Kiderült, hogy nem véletlen: nem sokkal korábban ugyanis kigyulladt a gödöllői szeméttelep.

tűz, tűzoltó
A tűzoltók hosszú órákon keresztül harcoltak a lángokkal. A környékbeliek szinte fuldokoltak a füsttől   Fotó: Pexels (illusztráció)

A tűz először 150 négyzetméteren égett, azonban csakhamar tovább terjedt, és már közel 1000, majd nem sokkal később végül már 2000 négyzetméteren lángolt. Bár a tűzoltók nagy erőkkel kezdték meg az oltást, hosszú és kemény órákon keresztül harcoltak a tűzzel. Este fél kilenc környékén már több tucat tűzoltó küzdött a helyszínen:

- Munkagépek segítik a tűz oltását Gödöllő és Kerepes között, ahol egy szeméttelep gyulladt ki. A tűz mintegy ezer négyzetméternyi területet érint. A gödöllői, fővárosi, és aszódi hivatásos, valamint a fóti, a váci és az isaszegi önkéntes tűzoltók hét vízsugárral oltják a lángokatközölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. 

A lakók eközben valósággal fulladoztak a tömény füsttől és a maró bűztől. 

Nem csak a gödöllőiek, hanem a környező településen élők estéjét is megkeserítette: lapunk ugyanis úgy értesült, hogy Csömörön, Gödön, Isaszegen és Szadán is fuldokoltak a lakók: 

 

Iszonyatosan büdös volt. Először édeskés szagot éreztünk, ami szúrt is, aztán pedig marta a torkot és a szemet

 – mesélte egy isaszegi férfi. Hozzátette, hogy ő úgy tudja, hogy a bűz és a füst olyan mértékben terjengett a településen, hogy volt olyan lakó, aki benedvesített textilt tett a szája elé, hogy lélegezni tudjon. Mások ködként terjengő füstről számoltak be:

Ha nem érezzük azt a brutális büdöset, azt hittük volna, hogy köd van. De így tudtuk, hogy ez füst. Még hajnalban is terjengett, szóval le is mondtunk az alvásról 

- mesélte egy másik lakó, aki hozzáfűzte, hogy ez korántsem az első eset, a szeméttelep máskor is kigyulladt már.

A tűzoltók emberfeletti harcának köszönhetően a hajnali órákra végül sikerült megfékezni a lángokat, azonban úgy tudni, hogy az utómunkálatok még jelenleg is tartanak: 

- Már az utómunkálatok zajlanak Gödöllő és Kerepes között, ahol egy szeméttelep gyulladt ki tegnap. A lángok mintegy kétezer négyzetméternyi területet érintettek. Az oltásban a gödöllői, nagykátai, aszódi, fővárosi, valamint váci hivatásos és önkéntes tűzoltók is részt vettek, munkájukat erőgépek is segítettéktette hozzá a Katasztrófavédelem.

 

Sajnos nem ez volt az első súlyos tűzeset a héten, több tucat esethez kérték a Katasztrófavédelem segítségét. A két legsúlyosabb eset Borsodban és Vas vármegyében történt: Csöngénél csütörtökön gyulladt ki az aljnövényzet, a lángok pedig a száraz, forró idő miatt gyorsan terjedtek tovább a bozótos területen. A tűz olyannyira ijesztő volt, hogy még a Magyar Honvédség csapatai is beszálltak az oltásba. Azonban sajnos a lángok most újraéledtek, így ismételten oltásba kezdtek. Pénteken viszont a Miskolctapolcai Barlangfürdő gyulladt ki: a tűz először a tetőszerkezetet érintette, majd a főépületre is átterjedt. Úgy tudni, hogy egy lámpa okozhatta a lángokat. 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek