Válás

Megszólalt a szakértő, ekkora lehet a gyerektartás összege

SK

Létrehozva: 2024.09.14.

Sajnos a mindennapokban is égető a téma. Elvált szülők esetében nagy kérdés a gyerektartás, ki fizeti, mennyit, mikor, és hogyan.

Tavaly több mint 16 ezer házaspár döntött a válás mellett Magyarországon. Sok esetben gyerekek is voltak a családban, ami tovább nehezíti az amúgy sem könnyű szituációt. Elvált szülők esetében nagy kérdés a gyerektartás, ki fizeti, mennyit, mikor, és hogyan. Ebben segít eligazodni Dr. Vidákovics Béla Zsolt ügyvéd.

 

 

 

1.

Nem csak pénzben mérhető

A gyermektartásdíj mértéke és megfizetésének módja tekintetében elsősorban a szülők megállapodása irányadó. A különélő szülő elsősorban pénzben teljesíti a gyerektartást. Emellett részben természetben (a kapcsolattartás időszaka alatt a gyerekre elköltött összeg) is biztosíthatja a gyermek tartását, de ez nem számolható el a tartásdíj részeként.

 

2.

Egyszeri fizetés

A szülők megállapodhatnak abban, hogy a gyermekétől különélő szülő a tartási kötelezettségének megfelelő vagyontárgy vagy összeg egyszeri juttatásával tesz eleget. A megállapodás akkor érvényes, ha abban meghatározzák azt az időszakot, amelynek tartamára a juttatás a tartást fedezi, és azt a gyámhatóság vagy a bíróság jóváhagyja.

 

3.

A bíróság dönt róla

A szülők megállapodhatnak a gyermektartásdíj mértékében és a fizetés módjában. Az egyezség jóváhagyása előtt a bíróságnak vizsgálnia kell, hogy a felek által megállapított tartásdíj mennyiben elégséges a kiskorú megélhetéséhez. Megállapodás hiányában a bíróság dönt.

 

4.

A szükséglet határozza meg

A gyerektartás összegének meghatározása során a bíróság megvizsgálja a gyermek indokolt szükségletét, és annak fényében állapítja meg a pontos összeget. A szükségletek közé tartozik például a lakhatási költségek gyermekre eső része, az élelmezés, ruházkodás, tisztálkodás, sport- és kulturális programok, stb.

 

5.

Így lehet kiszámítani

Nagyon sokan tévesen úgy gondolják, hogy a bíróság a kötelezett egy éves igazolt átlagos jövedelme százalékában fogja meghatározni a gyerektartás összegét. A jogszabály azt mondja a tartásdíj “általában” a kötelezett átlagos jövedelmének 15-25%-a. Tehát a 15%-nál lehet kevesebb, vagy a 25%-nál lehet több is. A gyermektartásdíjat a bíróság minden hónapban előre fizetendő fix (azaz határozott) összegben határozza meg.

 

6.

Csökkenhet az összeg

Ha a tartásra kötelezett szülőt a teljes összegű gyermektartásdíj megfizetése nagyon megterhelné, valamint a gyermeket gondozó szülő magasabb jövedelemmel rendelkezik, és számára nem megterhelő a gyermek pénzbeni tartása is, úgy a bíróság a különélő szülőt - teljesítőképességéhez mérten - alacsonyabb tartásdíj fizetésre kötelezi.

 

7.

Az összes gyerek számít

A gyermektartásdíj mértékének megállapításánál figyelembe kell venni a saját háztartásban eltartott más-gyermeket és azokat a gyermekeket, akikkel szemben a szülőket tartási kötelezettség terheli, mint ahogyan figyelembe kell venni azt is, ha a tartásra szoruló gyermek önálló jövedelemmel rendelkezik.

 

 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek