Agyrém

Itt a szörnyű felfedezés: megette a gyerekek agyát a Covid

GUY

Létrehozva: 2024.09.12.

Arra már több más kutatás is rámutatott, hogy a koronavírus-járvány és az azzal járó karanténidőszak jelentősen befolyásolta a tinédzserek mentális egészségét és hatással voltak a szociális életükre is. Most kiderült, hogy a Covid miatt felgyorsult a gyerekek agyi öregedése, különösen a lányoké.

Egy új tanulmány szerint a Covid és az azzal járó bezártság miatt egyes serdülőkorú fiatalok agya a szokásosnál gyorsabban öregedett – írja a brit Guardian. Ráadásul ez az első olyan kutatás, ami az agy öregedését vizsgálva nemekre is lebontja az eredményeket. Az agy kérgének van egy természetes vékonyodási folyamata, aminek fontos szerepe van az agy fejlődésében és a specifikus képességek kialakulásában, még a serdülőkorban. Összesen 160 ilyen korú fiatalt vizsgáltak meg a kutatás készítői még 2018-ban, amikor is MRI felvételeket készítettek a vizsgálatban résztvevőkről, hogy megalkossák az agykéreg vékonyodásának modelljét. A terv az volt, hogy 2020-ban újra MRI felvételeket készítenek ezekről a fiatalokról, csakhogy a Covid közbeszólt, így a kutatócsoport a tervezettnél pár évvel később kereste fel ugyanezeket a tinédzsereket az újabb vizsgálatok miatt.

koronavírus Covid
A Covid ideje alatt felgyorsult a serdülőkorú fiatalok agyi öregedése, különösen a lányok esetében. Fotó: August de Richelieu / Pexels (illusztráció)

Serdülőkorban sok társadalmi hatás éri az embereket és jelentős érzelmi fejlődésen mennek át a fiatalok. Az agy külső részét alkotó agykéreg vastagsága természetes módon gyermekkorban éri el a csúcspontját, majd serdülőkortól kezdve, életünk végéig folyamatosan csökken. Ez a folyamat okozza az emberi agy öregedését. A kéregvékonyodás fontos az agy specializációja szempontjából, csökkentheti a kognitív rugalmasságot, ami befolyásolhatja a tanulási képességet is.

 

Az eredmények megdöbbentették a szakembereket, ugyanis azt mutatták, hogy a fiúk agyában egy, míg a lányoknál 30 agyterületen felgyorsult az agykéreg vékonyodása. A lányok agya átlagosan 4,2 évvel, a fiúké pedig 1,4 évvel öregedett gyorsabban a pandémia alatt. A tanulmány készítői számára az még nem teljesen világos, hogy az agykéreg ilyen felgyorsult elvékonyodásának milyen élettani hatásai lehetnek, de attól tartanak, hogy befolyásolhatják a serdülők mentális egészségét és tanulási képességeit is.

Bár a tanulmány mindkét nemnél egyértelműen kimutatta az agyi öregedés felgyorsulását, a kutatók a lányok esetében különösen szembetűnő és felgyorsult öregedést tapasztaltak az agy egy olyan területén, amely a látással kapcsolatos, és befolyásolhatja az arcfelismerést is. A lányoknál azonban ráadásul az agyi változások sokkal szélesebb körűek voltak: az ő esetükben ez a folyamat érintette az érzelmek feldolgozásáért, az arckifejezések értelmezéséért és a nyelvi megértésért felelős területeket is.

Ian Gotlib, a Stanford Egyetem pszichológia professzora is hasonló eredményeket tapasztalt korábban a saját kutatásaiban.

Látni kell, hogy bár a pandémia nagyrészt véget ért, a stressz hatásai még mindig jelen vannak a gyerekek és serdülők életében. Így szükség van arra is, hogy megfelelő mentális egészségügyi támogatást kapjanak

 – mondta a szakember.

A kutatók szerint az eredmények a "stresszgyorsulási hipotézis" jelenségével magyarázhatók, amely szerint a magas stresszhatás felgyorsíthatja az agy érését.

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek