Jégkorszak

Jégkorszak lesz Magyarországon? Riasztó, mit állítanak a tudósok!

Erdei Róbert Arnold

Létrehozva: 2024.09.13.

Riasztó dolgot állítottak évekig a tudósok, akár jövőre leállhat a Golf-áramlat. A tanulmányokban sötét jövőt jósoltak: ha összeomlik az áramlat, akkor Európában akár beköszönthet a jégkorszak. Egy nemzetközi kutatócsapat nemrég bizonyította: az áramlat köszöni szépen, jól van!

Hatalmasat tévedtek az elmúlt években a klímakutatók. Több tanulmányban is azt ecsetelték, hogy a globális felmelegedés miatt az Atlanti-óceáni áramlás (AMOC), benne a Golf-áramlattal össze fog omlani, és később akár jégkorszak is lehet. Ám a Nature-ben megjelent új tanulmány ezt megcáfolta. De miért vétettek ekkorát a tudósok?

jégkorszak
Megdőlt a tudósok vészjóslata, nem lesz jégkorszak - egy jó darabig biztosan / Fotó: Epic Vision / Shutterstock

Nem lesz jégkorszak

A korábbi kutatások során a legrosszabb forgatókönyvet vetítették előre a szakemberek: ha összeomlik a Golf-áramlat, akkor szélsőséges időjárás törne Európára, borzasztó telek, jégkorszak köszöntene be a kontinensen, ráadásul a tengerszint emelkedne. Magyarországon akár -25 Celsius fog is lehetne! A tudósok kongatták a vészharangot és legriasztóbb jóslatként azt állították: 2025-ben, de legkésőbb 2095-ben leállhat vagy összeomolhat a Golf-áramlat – de ennek a legvalószínűbb időpontja valahol 2039 és 2070 között van.

Ám egy szeptember 5-én megjelent tanulmány mindezt cáfolta: nem lesz jégkorszak, sőt! Egy magyar fizikus, a napokban osztotta meg a közösségi médiában a sokkoló eredményeket. 

- Nem megalapozott erősen gyengülő trendre és leállásra következtetni. Vajon ezt az új eredményt is terjeszti a mainstream média, megjelennek róla a szenzációs hírek, megosztások? - írta Koncz Attila, az Univerzum Projekt főszerkesztője a Facebookon.

Szerinte egyáltalán nem olyan aggasztó az áramlat helyzete, mint ahogy mondták. 

- A forgatókönyv nem katasztrófát jelez: nem lesz jégkorszak Európában. A közeljövőben nem szűnik meg a Golf-áramlat, ha mégis így lenne, legalább 100-200 év telik el addig” – kezdte el részletezni Attila, aki fizikusként hét éve követi a Golf-áramlat összeomlásáról terjesztett híreket.

A „kapuban” mértek

Egy nemzetközi kutatócsapat a Bahamáknál és a floridai térségben végzett méréseket, amely a Golf-áramlat „kapuja” - innen indul el. Ha az áramlat tényleg összeomlana, akkor volna ok az aggodalomra. 

Ha minden összeomlana, akkor itt Európa szívében télen -20, -25 C-fok lenne, nyáron pedig + 5, +10 Celsius fok.

 – mutatott rá a fizikus.

- Négy éven át hibásak voltak eredmények! Nem számoltak a geomágneses hatásokkal, ami az áramlatot érinti. Ez nem befolyásolja az áramlatot, csak a mérésre van hatással. Az új mérésekből az jött ki, hogy nagyon minimális mértékben csökken a Golf-áramlat hatása. Nem kell aggódnunk! - zárta szavait a fizikus. 

 

Még egy kis fűszer jöhet? Iratkozzon fel a Bors-hírlevélre!
Sztár, közélet, életmód... a legjobb cikkeink első kézből!
Ingatlanbazar.hu - Gyors. Okos. Országos
-

További cikkek